Stofzuigen, het gras maaien, een schroefje aandraaien: dit soort simpele taken zijn voor robots een fluitje van een cent. Maar complexere taken zijn nu nog lastig. Hoe lang duurt het voordat u een app op uw thuisrobot downloadt waarmee deze uw bed kan opmaken of de kinderen naar school kan brengen? Op donderdagavond 24 maart hoort u alles over deze volgende grote technologische revolutie tijdens ons New Scientist wetenschapscafé.

Squirrel VRIJ crop
Een robot die kinderspeelgoed opruimt zou in veel huishoudens een uitkomst zijn.

In de anonieme mensenmassa van een vliegveld als Schiphol kun je je nogal verloren voelen, zeker als je je bagage kwijt bent of de gate niet kan vinden. Zou het dan niet handig zijn als er een robot was die je te hulp kon snellen? Aan zo’n geautomatiseerde assistent werken Vanessa Evers en haar collega’s van de Universiteit Twente. Sterker nog, in maart gaat deze robot, die luistert naar de naam Spencer, al aan het werk op Schiphol. Evers is een van de meest vooraanstaande robotonderzoekers van Nederland en België en neemt bezoekers van het robotcafé mee op een tour langs haar revolutionaire robotprojecten. Daarbij is haar belangrijkste uitdaging steeds weer om robots socialer te maken. Hoe kunnen deze intelligente, maar social domme, machines een natuurlijke plek veroveren in onze sociale samenleving? Komt er een dag waarop met een robot praten net zo natuurlijk gaat als met een mens? Evers vertelt er alles over.

Traplopende robots

Wie goed functionerende robots wil bouwen, moet overigens niet alleen op sociaal vlak grote uitdagingen overwinnen. Een beetje fatsoenlijk bewegen blijkt bijvoorbeeld ook geen sinecure. Traplopen is voor een mens bijvoorbeeld dagelijkse routine, niks om diep over na te denken. Maar voor een robot is het nog een hele prestatie om de derde trede te halen zonder achterover te vallen. Dergelijke geavanceerde bewegingen onder de knie krijgen is daarom een topprioriteit voor robots. Over de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied vertelt vooraanstaand robotbewegingexpert David Abbink van de TU Delft tijdens het robotcafé alles.

Dit schuilt er achter het (te lage) prijskaartje van ons voedsel en onze spullen
LEES OOK

Dit schuilt er achter het (te lage) prijskaartje van ons voedsel en onze spullen

In de prijs van de levensmiddelen en de spullen die we kopen, evenals in die van de diensten waarvan we gebruikmaken, zit de schade die ze berokkenen ...

Beelden uit de documentaire Ik ben Alice

En zodra robots een beetje fatsoenlijk kunnen bewegen en acceptabel sociaal gedrag vertonen, is de volgende vraag natuurlijk: wat kun je met al die metalen hulpjes? Een bijzonder tot de verbeelding sprekende optie, ligt in de zorg, waarop de vergrijzing een steeds zwaardere druk legt. Daarom experimenteert men daar volop met robots die ouderen gezelschap houden die anders moeilijk aan een gesprekspartner zouden komen. Dankzij een aan haar gewijde documentaire waarin ze een band opbouwt met drie oudere alleenstaande vrouwen, geniet robot Alice al een zekere landelijke bekendheid. Psycholoog Elly Konijn van de Vrije Universiteit Amsterdam, werkte mee aan het ontwikkelen van Alice, en vertelt tijdens het café alles over Nederlands populairste zorgrobot.

Robotrevolutie aanzwengelen

Het bijzondere van de aankomende robotrevolutie is tot slot dat mensen al tientallen jaren wachten op de komst van deze blikken wezens. Dat is logisch, want in sciencefictionfilms en -boeken spelen ze al decennialang de hoofdrol. Als er iemand enthousiast kan vertellen over de manier waarop sciencefiction robotonderzoekers inspireert om innovatieve technologieën te ontwikkelen, dan is het wel George van Hal, redacteur van New Scientist en auteur van het boek Robots, aliens en popcorn. Dit boek werd vorig jaar juichend ontvangen en is volgens Kennislink ‘een feest om te lezen’. Van Hal zal op het robotcafé dieper ingaan op de vraag hoe (on)realistisch de robots uit Hollywoodfilms zijn en hoe deze beelden de echte robotrevolutie hielpen aanzwengelen.

New Scientist Café: robotisering

Vanesse Evers, David Abbink, George van Hal en Elly Konijn spreken op het New Scientist café robotisering. Koop tickets.
Vanessa Evers, David Abbink, George van Hal en Elly Konijn spreken op het New Scientist café robotisering. Bestel nu tickets.

Wie goed voorbereid wil zijn op de steeds verdergaande robotisering van onze samenleving en goed wil snappen waar we nu eigenlijk staan met de ontwikkeling van robots, doet er goed aan om het wetenschapscafé robotisering te bezoeken. De grootste robotkenners praten u daar in één klap bij over alle laatste ontwikkelingen. Bovendien krijgt u de kans om uw vragen over de grootste technologische revolutie van deze eeuw direct aan deze experts voor te leggen. Zorg daarom dat u deze bijzondere avond niet mist!

Wanneer: donderdag 24 maart 2015
Waar: Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Tijd: vanaf 19:30 uur tot 22:00 uur
Prijs: € 24,50 voor abonnees/€ 29,50 voor niet-abonnees/€ 75 passe-partout (toegang tot alle vier New Scientist Cafés, alleen voor abonnees)

Bestel nu je tickets

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: