Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Mariëtte Boon, universitair docent en obesitas-arts bij het Centrum Gezond Gewicht in het Erasmus MC Rotterdam en het Leids Universitair Medisch Centrum.

‘Thuis leefden we altijd heel gezond. Ik deed veel aan sport, en bleef ook slank toen ik ging studeren. In tegenstelling tot een deel van mijn studiegenoten. Dat vond ik interessant, vooral wat de invloed van leefstijl en genen waren.

In het tweede jaar van mijn studie deed ik onderzoek naar aderverkalking en zo kwam ik in aanraking met een internist die onderzoek deed bij Zuid-Aziatische bevolking, die een veel hoger risico hebben op obesitas, type 2-diabetes en hart- en vaatziekten.

‘We moeten beter leren  twijfelen aan de wetenschap’
LEES OOK

‘We moeten beter leren twijfelen aan de wetenschap’

Sociaal psycholoog Bastiaan Rutjens stelt dat het goed is om kritisch te zijn op de wetenschap.

Ik was gegrepen door het feit dat een bepaalde bevolkingsgroep, die leeft in eenzelfde omgeving, veel meer risico heeft op deze westerse ziekten. In een vervolgonderzoek bekeek ik navelstrengbloed van pasgeboren Hindoestaanse baby’tjes, en vergeleek dat met Europese pasgeborenen.

Mariëtte Boon. Beeld: Erasmus MC

Bij de Hindoestaanse baby’s zagen we hogere ontstekingswaarden, hogere triglyceriden en hogere cholesterolspiegels. Die aanleg vond ik uitermate fascinerend, en ik wilde erachter komen wat er nou anders is bij deze populatie.

In 2012 ben ik gaan promoveren op dit onderwerp. Een andere lijn van mijn promotie was bruin vet, een hot topic op dat moment. Mijn grootste moment van inzicht beleefde ik toen ik op het idee kwam om deze twee lijnen met elkaar samen te brengen. 

Ik onderzocht of Hindoestanen minder bruin vet hebben, omdat we weten dat dit type vet bijdraagt aan je verbranding, en dat mensen die zwaarder zijn minder bruin vet hebben. Aldus geschiedde, en ik kwam erachter dat bij jonge gezonde mannen van Zuid-Aziatische afkomst de verbranding veel trager gaat, en dat ze ook 35 procent minder bruin vet hebben dan Europeanen.

Bij een tragere verbranding word je gemakkelijker zwaarder. Dit inzicht is bepalend geweest voor mijn carrière en nu tien jaar later doe ik er nog steeds onderzoek naar.’