Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka, elk weekend in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Anika Stuppy, marketing-onderzoeker bij de Tilburg University.

‘De essentie van marketing is de relatie van een merk met de consument, en de manier waarop dat merk effectief communiceert met de achterban. Het uiteindelijke doel is het promoten van producten aan de mens. Ik heb een achtergrond in de sociale psychologie, en ben geïnteresseerd in hoe we beïnvloed worden door groepen om ons heen, of door merken. Die kun je steeds meer kan zien als referentiegroepen, waar je wel of niet bij wilt horen.

Uiteindelijk probeer ik te begrijpen waarom mensen zaken aanschaffen. Een van de focussen van mijn onderzoek is het gebruik van korte video’s, en dat leidde bij mij tot een groot inzicht.

‘We moeten beter leren  twijfelen aan de wetenschap’
LEES OOK

‘We moeten beter leren twijfelen aan de wetenschap’

Sociaal psycholoog Bastiaan Rutjens stelt dat het goed is om kritisch te zijn op de wetenschap.

Bij een korte video moet je denken aan Reels, Stories en Gifjes met een duur van vijf tot negentien seconden. Ze zijn vooral populair bij de generatie-Z, geboren zijn tussen 1995 en 2010. 

Anika Stuppy

Voor mijn onderzoek heb ik een groep van honderd proefpersonen naar verschillende filmpjes laten kijken: van een aardbei die in chocola wordt gedipt en een vogel die met zijn vleugels klappert, tot een model op de catwalk.

De helft van de respondenten zag de video op normale snelheid en de andere groep in slow motion, waarna ze vervolgens de beelden moesten beoordelen.

Wat bleek? De slow motion video’s kregen niet alleen een significant hogere waardering. Ook nam het aantal Likes toe, de beelden gingen eerder Viral, waardoor de merkvoorkeur werd vergroot en er grotere bereidheid was om uiteindelijk te gaan betalen.

Door gebruik van slow motion waarderen en genieten mensen meer van de beelden en wordt de kijkbeleving versterkt. Natuurlijk zijn deze resultaten nuttig voor bedrijven en merken die een nieuwe campagne willen starten. We hebben dit ook gepubliceerd in the Journal of Marketing research.’