Hoe gaat de komende grote technologische revolutie – die van de robotica – eruitzien? Hoe ver zijn we al, en waar liggen de knelpunten? Tijdens het New Scientist | Café op 24 maart in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam vertelden robotkenners het publiek hier alles over.
Vanessa Evers van de Universiteit Twente beet het spits af met een boeiend verhaal over de sociale capaciteiten van robots. Hoe kunnen deze intelligente, maar sociaal domme, machines een natuurlijke plek veroveren in onze sociale samenleving? Komt er een dag waarop met een robot praten net zo natuurlijk gaat als met een mens?
Hoe (on)realistisch robots uit Hollywoodfilms zijn, werd vervolgens besproken door New Scientists eigen George van Hal. Hij onderscheidde feit van fictie wat betreft de robots van het witte doek, en vertelde hoe deze beelden de echte robotrevolutie hielpen aanzwengelen.
Kernfysicus Ralf Mackenbach: ‘Ik zie overeenkomsten tussen muziek maken en onderzoek doen’
Met het nummer Click Clack won Ralf Mackenbach als enige Nederlander ooit het Junior Eurovisie Songfestival. Komen ...
Ook robotbeweging kwam aan bod. Want hoewel wij er nauwelijks over hoeven na te denken, is traplopen zonder achterover te vallen voor een robot een prestatie van formaat, zo vertelde David Abbink van de TU Delft.
Tot slot nam Elly Konijn van de Vrije Universiteit Amsterdam het publiek mee naar robots in de zorg, waarop de vergrijzing een steeds zwaardere druk legt. Helaas kon Alice – de landelijke bekendheid uit Ik ben Alice – wegens slijtage niet aanwezig zijn. Konijn nam Zora mee, een klein schattig ding dat als klapper de vragenronde voorging met een ware robotdans.
In het volgende New Scientist | Café op 19 mei 2016 vertellen onder andere Kris Verburgh (Vrije Universiteit Brussel) en Ellen Kampman (Wageningen UR) over de complexe wereld van voeding.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees verder: