In het weekend van 16, 17 en 18 augustus 2024 vindt het uitverkochte Lowlands festival plaats, waar New Scientist ook dit jaar weer een deel van het wetenschapsprogramma verzorgt. Wat kunnen de Lowlandsbezoekers verwachten?

Op het muziekfestival Lowlands is er altijd ruimte voor een uitgebreid wetenschapsprogramma. New Scientist heeft de eer om daar ook dit jaar weer een bijdrage aan te leveren.

In de Kleinste Collegezaal van Nederland op het Lowlands Science terrein geven topwetenschappers en wetenschapsfanaten het hele weekend door minicolleges over de wetenschap. Ook verzorgen we dagelijks een interactieve talkshow in de Echo tent, waar we met interessante wetenschappers dieper ingaan op actuele onderwerpen.

AI die empathie veinst is zowel veelbelovend als gevaarlijk
LEES OOK

AI die empathie veinst is zowel veelbelovend als gevaarlijk

Miljoenen mensen wenden zich tot chatbots voor emotionele ondersteuning. Maar zal kunstmatige intelligentie ooit in staat zijn tot echte empathie?

Lees hieronder welke sprekers dit jaar op het podium staan.

Vrijdag 16 augustus: Knotsgekke materie helder én muzikaal verklaard

Quantummechanica en kernfusie: complexe onderwerpen waar je hersens van gaan kraken, maar tegelijkertijd fascinerend. Zeker als twee muzikale experts je deze materie eens haarfijn uitleggen. Ralf Mackenbach won in 2009 met ‘Click Clack’ het Junior Eurovisiesongfestival en promoveerde onlangs op het gebied van kernfusie. Hij doet in Zwitserland nader onderzoek naar deze potentiële duurzame energiebron. Bob Coecke is een technisch natuurkundige gespecialiseerd in quantummechanica, maar ook pionier op het gebied van quantummuziek. Verwacht een hoop interessante wetenschap én een moppie muziek! Presentatie is in de handen van redacteur Ans Hekkenberg en hoofdredacteur Jim Jansen.

Zaterdag 17 augustus: Liefdesrelaties anno 2024

Polygamie, polyamorie, open relaties: monogamie is lang niet meer de enige relatievorm om voor te kiezen. Met twee alwetenden bespreekt hoofdredacteur Jim Jansen de verschillende vormen van liefde en seksualiteit. Daphne van de Bongardt onderzoekt de seksuele en relationele ontwikkeling van jongeren, en is projectleider bij het Erasmus Love Lab, waar ze onderzoek doet naar liefde en seks bij jonge koppels. Charmaine Borg is psycho-seksuoloog, en doet onder meer onderzoek naar seksuele opwinding en stoornissen. Grijp ook de kans om jouw prangende liefdesvraag te stellen aan deze twee experts!

Zondag 18 augustus: Geintje! Zijn er grenzen aan humor?

‘Je mag tegenwoordig ook nergens meer een grapje over maken’ is een claim die rondzingt in de maatschappij. Waar of niet waar? Door de hedendaagse cancelcultuur en toenemend bewustzijn over de onderdrukking van bepaalde groepen mensen is de vraag of er grenzen zijn aan humor actueler dan ooit. Hoofdredacteur Jim Jansen gaat hierover in gesprek met psycholoog Madelijn Strick, die onder andere de sociale impact van humor onderzoekt. Zij worden vergezeld door Lieven Scheire en Dolf Jansen, die als cabaretiers op een heel andere manier bezig zijn met humor.


Naast dit programma zullen wetenschappers van verschillende universiteiten en hogescholen op het Lowlands Science terrein de festivalbezoekers kennis laten maken met én deel laten nemen aan hun onderzoek. Benieuwd naar de onderzoeken? Houd onze website in de gaten. In de aanloop naar Lowlands zullen we interviews met alle wetenschappers publiceren.