Wat is kippenvel? Kunnen mensen een winterslaap houden? Lezend en puzzelend leren kinderen alles over de winter met de wintereditie van het Young Scientist Vakantieboek. Hoofdredacteur Jim Jansen onderwierp het winterboek aan de kritische blik van zijn zoon en dochter.

Young-Scientist-Vakantieboek-Winter-2017-winterboek
Bestel het winterboek in onze webshop!

De dagen lengen en de nachten strengen. De winter betreedt ons land. Als kind had ik een ambivalente relatie met dit seizoen. In 1977 werd ik door mijn vader meegenomen naar de Diemerzeedijk, nabij Amsterdam, om op Friese doorlopers te leren schaatsen. Het was zo godvergeten koud dat ik toen zwoer nooit meer op schaatsen te staan.

Bijna vier decennia later kan ik met opgeheven hoofd zeggen dat ik me aan die belofte heb gehouden. Maar de winter was ook leuk. Ergens begin jaren tachtig had het zo hard gesneeuwd dat we voor de eerste (en enige) keer ijsvrij kregen. Toch een van de hoogtepunten uit mijn lagereschoolcarrière.

Dit quantumexperiment kan bewijs opleveren voor het multiversum
LEES OOK

Dit quantumexperiment kan bewijs opleveren voor het multiversum

Met exotische quantummaterie kunnen we erachter komen of ons heelal het enige is, of een van de vele bubbels in een kosmisch bubbelbad.

Codekraker

pag6
Wat is winter eigenlijk? Die vraag is lastiger dan je misschien denkt! (Klik op de plaatjes voor grotere afbeeldingen)

Kinderen die nu opgroeien, hebben een enorm voordeel op de mensen die in mijn tijd groot werden. Sinds dit jaar is er namelijk een wintereditie van het Young Scientist Vakantieboek. Deze zomer maakten we als redactie van New Scientist voor het eerst een vakantieboek en dat beviel zo goed dat we nu met een winterboek komen.

De lat ligt hoog, want verschillende redactieleden worden door hun eigen kinderen gecontroleerd. ‘Best hard’, was de (positieve) reactie van mijn negenjarige zoon nadat hij de eerste codekraker had ontcijferd. Hij kwam wel meteen met een welgemeend advies: volgende keer graag een stripje erin.

Winterslaap

pag50
Wat voor winterdier ben jij? Het boek staat vol met puzzels, tests en zoekplaten.

Mijn dochter Nena van elf is meer een bèta en werd getriggerd door interessante weetjes over kippenvel en door de vraag of mensen ook een winterslaap kunnen houden. Ze las zelf het antwoord voor: ‘Bij het Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa hopen wetenschappers mensen ook een winterslaap te kunnen laten houden. Dat willen ze laten doen bij astronauten, want die moeten bijvoorbeeld naar Mars vliegen en dat is een lange en vervelende reis. Het is handig als ze de hele tijd kunnen slapen.’ Haar overall conclusie: ‘Chill boek!’

Het leuke aan het Young Scientist Vakantieboek – Winter 2017 is de variatie. Natuurlijk gaat het bij New Scientist vooral om de inhoud, ook als we voor kinderen schrijven. Daarom staat het boek bol van de wetenschappelijke feitjes die je op je wintervakantie kunt lezen. Maar we hebben ook voldoende dingen om te doen. Raadsels en puzzels over de meest populaire wintervakantiebestemmingen. Maar ook doolhoven, sudoku’s, filippines, test jezelfs, zoek de verschillen, codekrakers; u kunt het zo gek niet bedenken of het staat erin. En het leuke: het is allemaal op een of andere manier gekoppeld aan de twee w’s: winter en wetenschap.

Duxelle

pag25
Waarom bevriest water als het koud is? Je leest het in het hoofdstuk ‘IJs’.

Het winterboek biedt uren vermaak – op de achterbank, in het vliegtuig, maar ook gewoon thuis aan de keukentafel – en dat is ook best prettig voor ouders. Die kunnen zich dan vol overgave storten op de bereiding van Beef Wellington, een van de meest populaire Kerstgerechten gemaakt van ossenhaas, ganzenleverpastei en duxelle (fijngehakte paddenstoelen met kruiden) verpakt in bladerdeeg.

Tot slot nog een tip van mijn zoontje. Mocht het tijdens de kerstdis echt saai worden, dan kunnen de kinderen altijd nog een paar winterse moppen tappen die in het boek zijn opgenomen. Want waar haalt de zeehond eigenlijk zijn geld? Inderdaad, bij de zandbank.

Het boek ligt in de betere boekhandel en is ook in onze webshop te bestellen.

pag92pag45

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees verder: