Een receptor voor lichaamseigen cannabis-achtige stoffen blijkt verantwoordelijk voor alcoholverslaving.

De kick die je krijgt na een aantal glaasjes sterke drank is chemisch verklaarbaar. Als iemand alcohol drinkt, komt er in een deel van de hersenen, de zogenaamde nucleus accumbens, de signaalstof dopamine vrij. Dopamine zorgt voor een prettig gevoel, waardoor iemand steeds weer alcohol wil drinken en zo verslaafd kan raken.

Nu blijkt dat activering van een receptor voor lichaamseigen cannabis-achtige stoffen, de CB1-receptor, de dopamine-afgifte in de nucleus accumbens veroorzaakt. Dit ontdekten onderzoekers van het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA). Bij proeven met muizen die gevoelig zijn voor alcohol dronken de muizen zonder CB1 veel minder. Na hersenonderzoek bleek dat er veel minder dopamine vrijkwam dan normaal.

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten
LEES OOK

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten

Als we een snackbar of oliebollenkraam naderen, komt direct onze neus in actie: bijna onweerstaanbaar, zo lekker. Wat wij in ...

De aanleg tot verslaving blijkt afhankelijk van de leeftijd. De wetenschappers onderzochten de signaaloverdracht nadat de CB1-receptor is geactiveerd. Bij oudere muizen blijkt de signaaloverdracht minder efficiënt, zodat zij minder snel verslaafd raken aan alcohol. “Deze resultaten komen overeen met wat wij bij mensen zien,” zegt George Kunos van het NIAAA. “De meeste alcoholverslaafden zijn op jonge leeftijd al begonnen met drinken.”

In de toekomst willen wetenschappers alcoholverslaafden gaan behandelen met stoffen die de CB1-receptor blokkeren.

Mariëtte Bliekendaal