Chinese onderzoekers hebben de fossiele schedel van een aapje gevonden, de oudste tot nu toe.

Ze woog ongeveer 30 gram – een vierde van wat de kleinste nu levende aap weegt -, at insecten en is heel erg in de verte familie van u; maar afgezien daarvan is er nog een hoop onduidelijk over Teilhardina asiatica, de oudste primatensoort waarvan ooit resten zijn gevonden. De schedel en kaakbeenderen zijn ongeveer 55 miljoen jaar oud en worden beschreven in de Nature van 1 januari.

In datzelfde nummer breekt er al onenigheid uit over de vondst. Volgens de Chinese vinders was het dier vooral overdag actief, omdat de oogkassen duiden op kleine ogen. Een Amerikaanse paleontoloog meent juist dat het een nachtdier betreft: in de snuit zit een relatief groot gat voor de snorhaar-zenuwen, iets wat hij juist bij nachtdieren verwacht.

Op zoek naar de lachende koe: sensoren leren ons hoe we dieren gelukkiger kunnen maken
LEES OOK

Op zoek naar de lachende koe: sensoren leren ons hoe we dieren gelukkiger kunnen maken

De ene dag naar buiten mogen en de volgende dag niet? Daar houdt een koe niet van, zegt Hilde Aardema, dierenarts bij de facu ...

Teilhardia asiatica lijkt sterk op fossielen van T. belgica, die voor het eerst werd gevonden in België. De vindplaats – de Hunan provincie in China – zou erop kunnen wijzen dat de eerste primaten niet uit Noord-Amerika kwamen, waar tot nu toe de oudste apenfossielen vandaan kwamen, maar uit Azië.