Delft (NL) – Het Alpha Centauri Team, winnaar van de World Solar Challenge 2001, ontving afgelopen woensdag de UFD-Ritsema van Eckprijs voor hun uitzonderlijke teamprestatie in dit project.


De UFD-Ritsema van Eckprijs werd woensdag 19 juni voor het eerst uitgereikt. Het is een prijs voor een team dat een excellente prestatie in teamverband heeft neergezet. Het winnende team is het Alpha Centauri Team dat met hun zelfontworpen en -gebouwde auto op zonne-energie, de 'Nuna', in 2001 de World Solar Challenge in Australië won. Het team nam samen met Wubbo Ockels van de European Space Agency (ESA), dat tevens aan het project meewerkte, de prijs in ontvangst. De prijs bestaat uit een premie van 12.500 euro en voor ieder teamlid een replica van een speciaal ontworpen kunstwerk dat samenwerking uitbeeld.
Het Alpha Centauri Team bouwt met Ockels alweer aan een opvolger voor de 'Nuna'. De nieuwe auto moet vooral aërodynamischer worden. “De Nuna haalde een topsnelheid van 93 kilometer per uur. Met de nieuwe wagen hopen we de honderd te halen”, vertelt Ockels. Het ontwerp moet in september klaar zijn, ruim op tijd voor deelname aan de World Solar Challenge 2003.

Sabrine Caspers