Utrecht (NL) – De Belg Stephan Mores van de Vlaamse Radio en Televisie-omroep (VRT) won gisteren de prijs voor de beste wetenschapsfilm, de Boy Trip Award. De Eadweard Muybridge Award voor de wetenschapsfilm die het best beeldtaal gebruikt, ging naar IJsbrand van Veelen.De beste wetenschapsfilm, ‘De ware Lodewijk – de ontknoping’ is een smeuïg gefilmd verhaal met als hoofdingrediënten een oud en verschrompeld hart, de geheimzinnige dood van de Franse koning Lodewijk XVII en het tegenwoordige DNA-onderzoek. De programmamaker en tevens eindredacteur was blij verrast met de prijs. Zelf kon Mores niet bij de uitreiking aanwezig zijn maar zijn collega vertelde enthousiast: “We zijn verbaasd over het animo dat er voor dit soort programma’s is. We zijn zelfs een goede concurrent voor amusementsprogramma’s.”

De film van Van Veelen, ‘Killing time’, vertelt over de theorie van een eigenzinnige natuurkundige over het niet-bestaan van tijd. De jury was niet unaniem over haar besluit. De film werpt meer vragen op dan dat hij ze beantwoordt. Voor de manier waarop Van Veelen de moeilijke materie vorm gaf, kreeg hij de prijs.

De Boy Trip Award is genoemd naar de enige minister voor het wetenschapsbeleid die Nederland ooit had. Minister F. Boy Trip zette zich erg in voor een betere communicatie over wetenschap. De prijs bestaat uit een glazen sculptuur van Felicitas Engels en een geldbedrag. De Stichting Wetenschapsjournalistiek en – Voorlichting looft de prijs sinds 1996 jaarlijks uit. De Eadweard Muybridge Award is genoemd naar de ‘uitvinder’ van bewegende beelden. Ook deze prijs levert de winnaar een geldbedrag en een kunstwerk op.

Ingrid van Vilsteren