Chicago (VS) – De theoretisch ecoloog dr Jef Huisman (1968) krijgt de prestigieuze Amerikaanse Young Investigators Award 2000 toegekend.


De American Society of Naturalists (ASN) kent deze prijs jaarlijks toe aan vijf veelbelovende wetenschappers. De ASN is de grootste en oudste wetenschappelijke vereniging op het gebied van de ecologie en evolutiebiologie, met bekende oud-voorzitters als Richard Lewontin en Stephen Jay Gould. Huisman krijgt de prijs voor zijn onderzoek aan de populatiedynamica van fytoplankton en het optreden van chaotische processen in de biodiversiteit. Behalve in gerenommeerde vakbladen publiceerde Huisman een invloedrijk artikel in Nature.

Co-promotor en co-auteur van het Nature-artikel dr Franz Weissing heeft Huisman voorgedragen als kandidaat bij de ASN. Weissing: “Eigenlijk was de deadline al een week voorbij, maar ik vond Huisman zo’n sterke kandidaat, dat ik de jury een e-mail gestuurd heb, om ze te overtuigen van zijn uitstekende kwaliteiten als onderzoeker. Jef is iemand die vanaf het eerste begin al een echte visie had op wat hij wilde. Als student hield hij zich al bezig met competitie tussen planten, want volgens hem klopten de standaardmodellen niet. Toen heeft hij een nieuwe hypothese ontwikkeld. Met experimenteel onderzoek heeft hij zijn hypothese vervolgens getoetst. De resultaten klopten verbazingwekkend goed met zijn voorspellingen. In mijn ogen heeft hij de prijs met recht verdiend.”

“Het is natuurlijk geweldig dat Jef zo’n belangrijke prijs wint, maar hij heeft al zoveel prijzen en beurzen in de wacht gesleept, dat we er niet echt meer verrast door zijn,” reageert aio Jolanda Verspagen, werkzaam in het lab van Huisman.


Stefan Verhaegh