Medisch biologe Sarah Bull ontvangt de vierjaarlijkse prijs voor alternatieven. Haar testmethode met genetisch gemodificeerde cellen maakt sommige dierproeven overbodig.

De medisch biologe Sarah Bull ontving de vierjaarlijkse Hugo van Poelgeestprijs voor alternatieven. Bull kreeg de prijs voor haar inzet om belastende dierproeven te vervangen door een reeks van testen in celkweekjes. Deze testen zijn nodig om voorspellingen te doen over de werking van medicijnen.

De Britse onderzoekster ontwikkelde aan de Universiteit Utrecht een natuurgetrouw dierproefmodel. Nieuw is dat Bull genetisch aangepaste dierlijke levercellen gebruikt. De werking van die cellen komt dichter bij de werking van de menselijke lever dan tot nog toe was bereikt met gewone celkweek van dierlijke levercellen.

Zoektocht naar een superpil tegen alle soorten slangengif
LEES OOK

Zoektocht naar een superpil tegen alle soorten slangengif

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben voor het eerst een slangengifonderzoek uitgevoerd met kunstmatige blo ...

De Hugo van Poelgeestprijs, ter waarde van tienduizend euro, komt voort uit de erfenis van de weduwe van de Leidse steenbakker Hugo van Poelgeest. Van Poelgeest was erg begaan met het lot van dieren.
Volgens hoogleraar De Cock Buning, voorzitter van de wetenschappelijke jury van de Van Poelgeestprijs, blijven dierproeven voorlopig onmisbaar. Daarvoor verschillen de alternatieven in sommige gevallen nog van de menselijke situatie. Bulls alternatieve methode maakt veel dierproeven overbodig. Onderzoekers kunnen de eerste verplichte testen met gevaarlijke giftige medicijnen nu testen op cellen in plaats van dieren.

Frédérique Melman