Binnenkort kun je met een armbandje je zonuren in de gaten houden. Onderzoekers van de RMIT University in Melbourne hebben inkt ontwikkeld die van kleur verandert bij blootstelling aan verschillende soorten uv-straling.

De inkt kan geprint worden op elk soort papier. Zo kun je met de inkt een goedkope, draagbare sensor maken, bijvoorbeeld in de vorm van een sticker of een armbandje. Volgens Vipul Bansal, lid van het onderzoeksteam, geeft de sensor mensen een nauwkeurige en eenvoudige meting van hun uv-blootstelling.

Zon met mate

Blootstelling aan uv-straling is niet zonder meer slecht. Mensen hebben het nodig voor voldoende aanmaak van vitamine D, een vitamine die van belang is bij de botstofwisseling. Een te langdurige blootstelling aan uv-straling brengt echter wel risico’s met zich mee. Zo is de straling verantwoordelijk voor zonnebrand en kan die op lange termijn zelfs leiden tot vervroegde huidveroudering of huidkanker.

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures
LEES OOK

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures

Een op de vijf Nederlanders doet aan fitness. Dat leidt tot een miljoen blessures per jaar. Bewegingswetenschapper Lisa Noteboom onderzocht hoe die ku ...

De uv-sensor maakt een meting van de blootstelling aan de zon. Beeld: RMIT University
De uv-sensor maakt een meting van de blootstelling aan de zon. Beeld: RMIT University

Het onderzoeksteam ontwikkelde de inkt in zes varianten die ieder geschikt zijn voor een ander huidtype (type I tot en met type VI). De hoeveelheid uv-licht die de huid kan verdragen, verschilt namelijk per huidtype. Een lichte huid (type I) verdraagt slechts een vijfde van de uv-blootstelling van een donkere huid (type VI). Daardoor dient iemand met een donkere huid langer in de zon te blijven voor de aanmaak van voldoende vitamine D.

De enige wegwijzer voor de hoeveelheid uv-blootstelling is op dit moment de uv-index. Die geeft de intensiteit van de zon aan met een cijfer van 0 tot 10. Dit hulpmiddel is echter niet nauwkeurig genoeg, omdat het geen rekening houdt met de mate waarin iemand is blootgesteld aan uv-straling en wanneer er sprake is van overmatige blootstelling. De sensor doet dat wel.

Bansal hoopt met de uv-sensors meer bewustwording te creëren, zodat mensen verstandiger omgaan met blootstelling aan uv-licht.

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: