Bochum (D) – Slechts de helft van de zomerkleren voldoet aan de Europese standaard voor uv-beschermende kleding. Zelfs met kleren aan ben je voor de zon niet veilig.


Onderzoekers van de Ruhr-universiteit in het Duitse Bochum onderzochten 236 kledingstukken uit de zomercollecties van 2000 en 2001 op hun bescherming tegen uv-straling. Slechts de helft van de t-shirts en broeken voldeed aan de standaard van de Europese Unie voor uv-beschermende kleding. De Europese maat is vastgesteld op een UV Protection Factor (UPF) van dertig. Dit is vergelijkbaar met een zonnebrandcrème met dezelfde beschermingsfactor.
Zomerkleding van katoen en linnen kwam het slechtste uit de test. Wol en polyester beschermen het best. Verschillende factoren bepalen hoe zonwerend een kledingstuk is. Naast de dichtheid van de stof is ook de kleur van de kleding van belang. Zo houdt zwarte kleding meer uv-straling tegen dan witte. Ook is de kans op verbranden bij natte kleren twee keer zo groot als met droge kleding.
In Nederland krijgen jaarlijks zo'n vijfentwintigduizend mensen huidkanker. Onderzoek wijst uit dat blootstelling aan uv-straling voor het twintigste levensjaar de kans op huidkanker aanzienlijk vergroot. Hiermee neemt het belang van goede uv-beschermende kleding, vooral voor kinderen, flink toe. Binnen de Europese Unie komen dan ook plannen op om goedgekeurde uv-beschermende kleding van een label te voorzien. Een vergelijkbaar systeem is in Australië en de Verenigde Staten al ingevoerd. De echte spijkerbroekenfans hoeven echter weinig te vrezen. Jeans hebben een uv-beschermingsfactor van 1700. Hiermee wordt de kans op verbrande benen wel erg klein.

Sabrine Caspers