Redhill (GB) – Je mobiele telefoon, palmtopcomputer en discman in een jas? Eind deze maand is het zover: je trekt je jas aan en hebt het in een keer allemaal bij je.


Onderzoekers van de Philips Research Laboratories hebben samen met de spijkerbroekenfabrikant Levi’s en modeontwerper Massimo Osti een jas ontwikkeld waarop allerlei elektronische apparatuur past. De jas die straks in de winkel ligt, heeft een telefoon, bediend door spraakherkenning, met microfoon en oordopjes in de kraag. De jas heeft ook een MP3-speler. Het kleine toetsenbordje zit in de jaszak.
Drie jaar geleden is er een start gemaakt met het ontwerpen van elektronisch textiel. Sindsdien zijn Philipstechnici druk geweest met het ontwerpen van de zogenaamde ‘slimme stoffen’. Dit zijn stoffen die zowel elektriciteit geleiden als warm en zacht aanvoelen. Geleidende draden verwerken de onderzoekers in wol en geweefd materiaal. Geleidende inkt printen ze direct op textiel voor elektrisch actieve patronen. In de stoffen komen ook sensoren voor die bewegingen van de drager registreren. Ideaal voor sporters, die kunnen nu hun bewegingen onmiddellijk op een flexibele monitor bekijken.
Een spijkerjasje met een MP3-speler mag dan typisch iets zijn voor jongeren, andere toepassingenmogelijkheden zijn voor alle leeftijden. Een T-shirt uitrusten met Global Positioning System (GPS) en een digitale camera. Zo houden ouders in de nabije toekomst hun kinderen in de gaten. Een apparaat met gezichtsherkenning, de jas fluistert de naam in van degene die voor u staat. Skikleding met ingebouwde skipassen en warmteregeling. En dan zijn er nog de sensoren die hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur controleren.
De jassen kunnen gewoon in de wasmachine. Van te voren wel de telefoon en de MP3-speler verwijderen want die zijn nog niet wasbestendig.

Ingrid van Vilsteren