Een T-shirt, spijkerbroek of jurkje dat je nooit meer hoeft te wassen – wetenschappers denken dat het niet lang meer duurt voordat we zulke vlekvrije kleding dragen. Onderzoekers van de universiteit Harvard hebben namelijk een vlekafstotende coating gemaakt.

Door je kleding te behandelen met de coating, stoot de stof direct allerlei vlekmakende goedjes af, zoals water, ijs, olie en bloed. De coating staat  bekend als SLIPS (Slippery Liquid-Infused Porous Surfaces). De makers van SLIPS werken al een aantal jaren aan de substantie en hebben al talloze successen geboekt. In een persverklaring laten de onderzoekers weten dat ze SLIPS nu kunnen gebruiken op katoen en polyester.

Van plant naar T-shirt
De makers van SLIPS zijn geïnspireerd door de vleesetende bekerplant. Deze plant sluit een waterlaagje op in zijn bladeren, waardoor een extreem glad oppervlak ontstaat. Insecten die op het laagje landen, glijden uit en vallen daardoor in de bekervormige bloem. Daar kan de plant de insecten op zijn gemak oppeuzelen.

‘Ik wil uiteindelijk een mooie ribeye-steak maken’
LEES OOK

‘Ik wil uiteindelijk een mooie ribeye-steak maken’

Tien jaar geleden presenteerde Mark Post de eerste in het lab gemaakte hamburger. Wanneer kunnen wij daar onze tanden in zetten?

Door een materiaal te behandelen met SLIPS, veranderen zijn chemische eigenschappen. Daardoor kunnen water, olie, bloed en andere vlekmakende goedjes de stof niet doordringen. Bron: Joanna Aizenberg en James C. Weaver
Door een materiaal te behandelen met SLIPS, veranderen zijn chemische eigenschappen. Daardoor kunnen water, olie, bloed en andere vlekmakende goedjes de stof niet doordringen.
Bron: Joanna Aizenberg en James C. Weaver

SLIPS maakt een vergelijkbaar laagje, dat uit een siliciumoxide of gelachtig materiaal bestaat, op textiel. Het laagje doordringt in de poreuze lagen van bijvoorbeeld een T-shirt. De gaatjes waarin SLIPS zich nestelt zijn slechts enkele nanometers (miljarden van meters) groot. Dankzij deze techniek blijft SLIPS werken, ook wanneer het materiaal wordt gedraaid, geduwd, gewreven of beschadigd. Het enige aandachtspuntje waar de onderzoekers nog mee worstelen, is om de behandelde stof net zo goed te laten ademen als gewone kleding.

De techniek is niet alleen handig voor vlekloze kleding. SLIPS kan ook gebruikt worden om een diepvrieswand ijsvrij te houden of om bacteriën te weren van medische apparaten.

Lees ook: