Diemen (NL) – Zonlicht is het nieuwste technologische hoogstandje in operatiekamers.


Opereren met licht is niet nieuw. Al jaren gebruiken chirurgen lasers om bijvoorbeeld oogoperaties uit te voeren, of huidtumoren weg te snijden. Lasers vormen prachtige optische scalpels maar zijn ook erg prijzig. Israëlische wetenschappers schrijven nu in Applied Physics Letters dat je net zo goed gratis zonlicht kunt gebruiken.
Een doos met een transparant deksel, een twintig centimeter grote holle spiegel die het zonlicht opvangt en een klein spiegeltje dat het licht een optische fiber in kaatst: meer heb je niet nodig. De Israëliërs wisten met deze simpele opstelling binnen een minuut een krater van een millimeter diep te slaan in een verse kippenborst.
De belangrijkste eis voor toepassingen van licht bij operaties is de mogelijkheid om een flink vermogen op een klein oppervlak te richten. Met het zonlicht haal je makkelijk dezelfde vermogens als met de standaard operatielasers. Dat een laser monochromatisch – één kleur – licht uitzendt, is geen noodzakelijke voorwaarde om ermee te kunnen opereren. Het weefsel moet het licht alleen effectief kunnen absorberen en dat gaat met het grootste gedeelte van het zonnespectrum net zo makkelijk.
Voor de Lage Landen is deze techniek niet erg nuttig. De wachtlijsten groeien alleen nog harder zodra de zon hier bepaalt wanneer er kan worden geopereerd.

Sonja Jacobs