Nederlandse artsen, werkzaam aan het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, hebben een bijna duizend jaar oude Chinese mummie onderzocht. Zij ontdekten papierresten op de plaats waar ooit organen zaten met daarop oude Chinese schrifttekens.

De mummie zit verstopt in een kostbaar beeld.  Bron: Jan van Esch
De mummie zit verstopt in een kostbaar beeld.
Bron: Jan van Esch

De mummie is het bewaarde lichaam van een boeddhistische meester, Liuquan geheten. Het lichaam is omhuld door een reliekbeeld dat uit de 11e of 12e eeuw stamt. De medewerkers van het Meander Medisch Centrum hebben het beeld in een CT-scan geplaatst om de mummie intern te onderzoeken. Daarnaast gebruikten zij een endoscoop om monsters te nemen uit het bewaarde lichaam.

Papier en bot

De gevonden papierresten met Chinese schrifttekens zaten in zowel de borst- als buikholte. Of de tekens leesbaar waren, heeft het ziekenhuis niet bekend gemaakt. De onderzoekers hebben naast de papierresten ook monsters botmateriaal uit de mummie gehaald voor DNA-onderzoek.

Hersentumoren wellicht beter te behandelen door middel van techniek die bloed-hersenbarrière opent
LEES OOK

Hersentumoren wellicht beter te behandelen door middel van techniek die bloed-hersenbarrière opent

Neuro-oncoloog Tom Snijders is gespecialiseerd in hersenkanker, waarbij de levensverwachting vaak gering is. Hij is betrokken ...

Tentoongesteld

Bron: Jan van Esch
Bron: Jan van Esch

Hoewel het onderzoek al in september plaatsvond, bracht het ziekenhuis het nieuws pas deze week naar buiten. Inmiddels is het beeld met de mummie naar Boedapest gebracht, waar het tot mei tentoon staat in het National Museum of Natural History. Eerder dit jaar was de mummie in Nederland te zien, bij een tentoonstelling in het Drents Museum.

Lees ook: