Twee Nijmeegse onderzoekers en hun Engelse collega zullen een onderzoek naar een beveiligingscode in auto’s voorlopig niet publiceren. De Engelse Hoge Raad verbood de publicatie, omdat die autodieven in het zadel zou helpen.

Autokraak
Bron: Wikimedia Commons/ Túrelio

De twee wetenschappers van de Radboud Universiteit in Nijmegen en hun collega van de universiteit van Birmingham publiceren hun onderzoek voorlopig niet. In de studie tonen ze aan hoe een beveiligingscode in de startonderbreking van auto’s kan worden gekraakt. De onderzoekers zouden het onderzoek half augustus op een congres in Washington presenteren, maar nu heeft de Engelse Hoge Raad de publicatie verboden. De publicatiedatum is als gevolg daarvan uitgesteld. Dat meldt de Engelse krant The Guardian op haar website.

‘We moeten beter leren  twijfelen aan de wetenschap’
LEES OOK

‘We moeten beter leren twijfelen aan de wetenschap’

Sociaal psycholoog Bastiaan Rutjens stelt dat het goed is om kritisch te zijn op de wetenschap.

Rond het onderzoek ontstond grote ophef nadat Volkswagen met succes een rechtszaak aanspande om de publicatie te voorkomen. Volgens de Duitse autofabrikant zou het openbaar maken van de manier waarop de wetenschappers de beveiliging omzeilden autodieven in het zadel helpen. Het algoritme in de startonderbreking van auto’s is normaal alleen te doorbreken met de juiste contactsleutel. Alle merken van Volkswagen, van Audi tot Porsche, gebruiken het algoritme.

In een persverklaring noemt de Radboud Universiteit het publicatieverbod onbegrijpelijk en een beperking van de academische vrijheid. ‘Het artikel onthult in wiskundige termen de zwakheid van de chip, en is gebaseerd op een analyse van publiekelijk beschikbare informatie’,aldus de universiteit. ‘In de publicatie wordt volstrekt niet beschreven hoe een auto gemakkelijk gestolen kan worden. Er is heel andere informatie nodig om dat te kunnen.’ De Nijmeegse onderzoekers, Baris Ege en Roel Verdult, zouden de chipfabrikant al negen maanden voor de publicatiedatum op de hoogte hebben gesteld van hun bevindingen. Desondanks respecteren ze de uitspraak van de Hoge Raad en stellen ze de publicatie uit. De onderzoekers lieten weten verder geen commentaar te willen geven op de zaak.

Het gebeurt niet vaak dat wetenschappelijke publicaties onrust veroorzaken om de mogelijk verstrekkende gevolgen ervan. In 2011 ontstond commotie toen de Rotterdamse wetenschapper Ron Fouchier een artikel wilde publiceren waarin stond uitgelegd hoe je een potentieel dodelijk en besmettelijk virus kunt maken. Volgens critici zou het onderzoek een handleiding zijn voor bioterreur.