Straling van mobiele telefoons is helemaal niet schadelijk. Of misschien toch wel een beetje? De conclusies die de wetenschap trekt over gsm-straling zijn stellig, maar laten altijd ruimte over voor onheilspellende speculaties. In het dertiende nummer van New Scientist (nu in de winkel) belicht wetenschapsjournalist Anouck Vrouwe het meningsverschil over straling.

 België heeft een nieuwe wet. Sinds 1 maart van dit jaar zijn ‘kindermobieltjes’ verboden, evenals de reclames voor gsm’s die gericht zijn op kinderen jonger dan dertien jaar. Die wet is een reactie op een rapport van het Internationaal Agentschap voor Onderzoek naar Kanker (IARC).

Het rapport stelde dat de straling van gsm’s mogelijk kankerverwekkend is. In een internationaal onderzoek bleken veelbellers iets vaker hersentumoren te hebben dan mensen die niet veel bellen. Het onderzoek kon echter niet met zekerheid vaststellen dat bellen daarvan daadwerkelijk de oorzaak was.

Kunnen natuur en mens in harmonie samenleven?
LEES OOK

Kunnen natuur en mens in harmonie samenleven?

Kunnen natuur en mens in harmonie samenleven in Amsterdam? Volgens microbioloog Remco Kort wel. Met de expo The Symbiotic City schetst hij een groen t ...

De conclusie: wetenschappelijk onderzoek bevestigt niet dat mobiel bellen hersentumoren veroorzaakt, maar er zijn wel beperkte aanwijzingen dat zoiets mogelijk is.

Onzekerheden

Dat is precies de reden dat het debat omtrent de schadelijkheid van straling nog steeds aanhoudt. ‘De onrust zal nog een tijd blijven’, verwacht Ronald van der Graaf van het Kennisplatform ElektroMagnetische Velden, een loket dat antwoord geeft op vragen over elektromagnetische velden. ‘Er zijn wetenschappelijke onzekerheden over de risico’s van straling’, aldus Van der Graaf. ‘Niemand kan bijvoorbeeld zekerheid geven over de effecten van mobiel bellen na dertig jaar, zo lang doen we dat nog niet.’

straling infographic
De ene straling is de andere niet. Bij kortere golflengten, zoals bij gamma- en röntgenstraling, is straling aantoonbaar schadelijk. De straling waaraan we in het dagelijks leven blootstaan, valt daar ver buiten. Bron: Kennisplatform ElektroMagnetische Velden.

Vooralsnog is er geen antwoord op de vraag hoe schadelijk straling precies is, en moet je volgens Van der Graaf zelf de afweging maken hoe voorzichtig je wilt zijn.

Van der Graaf geeft als advies dat je geen geld moet uitgeven aan antistralingsmaatregelen die geen effect hebben, of zelfs averechts werken. ‘Er is zoveel rotzooi en onzin over straling te vinden op het internet’, zegt hij. Als voorbeeld noemt hij de peperdure ‘antistralingsstickers’. Dat zijn stickers die je aan de achterkant van je mobieltje moet plakken. ‘Weet je wat daar het effect van is? Dat het bereik van je mobiel verslechtert. Als gevolg daarvan zal het toestel juist nog meer straling afgeven, omdat het harder moet werken om de zendmast te bereiken.’

Het Kennisplatform EMV heeft zichzelf ten doel gesteld de zin en onzin over straling te scheiden, door argumenten aan te reiken en relevante onderzoeken inzichtelijk te presenteren. Maar uiteindelijk bepalen de overheid, burgers, en actiegroepen zelf of ze tegen gsm-straling zijn of niet.

Lees ook: