Bedwantsen groeien sneller wanneer ze in groepen leven. Die conclusie publiceren Amerikaanse entomologen in de Journal of Medical Entomology.

Bedwantsen (Cimex lectularius) in een groepje. Bron: Allen Szalanski
Bedwantsen (Cimex lectularius) in een groepje.
Bron: Allen Szalanski

De bedwants, een klein insect dat leeft van bloed en voornamelijk in en om het bed te vinden is, maakt een snellere ontwikkeling door wanneer hij gezelschap heeft. De onderzoekers concluderen dat nimfen (jonge wantsen) in groepen gemiddeld 2,2 dagen minder nodig hebben om zich te ontwikkelen. Dat is 7,3% sneller dan de bedwantsen die alleen door het leven gaan.

Het is de eerste keer dat wetenschappers kijken naar de effecten van groepsvorming bij bedwantsen. Het is nog onduidelijk waarom de wantsen sneller groeien in gezelschap. Bedwantsen zijn echter niet de enige dieren die goed gedijen in groepen. Uit eerder onderzoek bleek dat ook andere insecten, zoals krekels, kakkerlakken en sprinkhanen sneller groeien wanneer ze nabije buren hebben.

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'
LEES OOK

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'

Iedereen kan wennen aan een extra robotduim, van kinderen tot senioren. Dat stelden Britse onderzoekers vast bij een wetenschapsfestival.