Op vrijdagochtend 16 mei zal er een maansverduistering plaatsvinden. Een live webcast op www.kennislink.nl toont het fenomeen.

Een maansverduistering komt voor op speciale momenten. De Zon, de Maan en de Aarde moeten in één vlak liggen, en het moet Volle Maan zijn. Als dan de Aarde tussen de Zon en de Maan beweegt, zal de schaduw van de Aarde de Maan aan het zicht onttrekken. De laatste klaar was dit verschijnsel zichtbaar in 2001.

In samenwerking met Volkssterrenwacht Copernicus en Astronet organiseert de educatieve website www.kennislink.nl een webcast van de maansverduistering. De camera staat op de bovenste verdieping van het Palace Hotel in Zandvoort.

‘Ik maak me al twintig jaar hard voor een telescoop op de maan’
LEES OOK

‘Ik maak me al twintig jaar hard voor een telescoop op de maan’

Minimaal duizend antennes wil Marc Klein Wolt op de achterkant van de maan gaan zetten. Die moeten meer licht gaan werpen op ...

De maansverduistering is langs de Noordzee alleen direct te zien voor wie vroeg uit bed komt. Hij begint iets na 4.00 uur en duurt tot ongeveer 6.00 uur. Wie precies wil weten op welke lokale tijd de maansverduistering plaastvind, kan daartoe een formulier invullen. Ga dan wel even in de atlas de precieze hoogte- en breedtegraad van je woonplaats na.