Dinsdagavond 9 januari zal de Aarde zich tussen Zon en Maan begeven. Met wat geluk is de hemel onbewolkt, zodat de maansverduistering rond een uur of negen goed zichtbaar is. Bewoners van het Midden-Oosten, Afrika en Europa zitten dinsdagavond 9 januari op de eerste rang bij de eerste maansverduistering van de 21e eeuw. De gedeeltelijke fase, wanneer maar een stukje van de Maan in de donkerste aardschaduw schuilgaat, begint om 19.42 uur (18.42 uur Greenwich Mean Time). Het uur daarop zal de schaduw over het maanoppervlak kruipen, totdat ruim een uur later de Maan volledig in de schaduw ligt. Een half uurtje later bevindt de Maan zich in het centrum van de aardschaduw. om elf uur ‘s avonds zal het verschijnsel voorbij zijn.

Tijdens de maansverduistering blijft de aardsatelliet wel zichtbaar. Vaak krijgt hij een oranjerode kleur, doordat zonlicht door de aardatmosfeer wordt gefilterd en gebroken. Extra informatie over de maansverduistering staat op de website van Sky & Telescope.

‘Beelden van zwarte gaten kunnen leiden tot ingrijpende ontdekkingen’
LEES OOK

‘Beelden van zwarte gaten kunnen leiden tot ingrijpende ontdekkingen’

Sera Markoff werkte mee aan de iconische eerste foto van een zwart gat. Haar volgende doel: bewegende beelden van zwarte gaten.