Brussel – Een groep Belgische chemische bedrijven brengt kleur in een renovatiewijk in Anderlecht.


Kleuren om ons dagelijks leven op te fleuren, zo heet een project dat (opnieuw) kleur moet brengen in achtergestelde wijken van Belgische steden. De inwoners krijgen daarbij financiële, menselijke en technische middelen ter beschikking gesteld voor het renoveren en herschilderen van hun woninggevels in de kleuren van hun keuze.

In Anderlecht richt het project zich op een zestigtal huisgevels in de Zennestraat. Die straat ligt in een oude wijk waarvoor een renovatieprogramma is opgesteld. Het eerste deel van deze lange en rechte verkeersader, die de Onze-Lieve-Vrouw-van-Vaakstraat met de Slachthuislaan verbindt, dateert uit 1804, op het terrein aan het oude Kartuizerklooster. Een tweede stuk dateert uit het midden van de 19e eeuw, tussen de Anderlechtse- en de Vlaamsesteenweg. Dat deel bestaat in hoofdzaak uit neoclassicistische huizen, waaronder zowel sobere woningen te vinden zijn (burgerwoningen) als meer decoratieve herenhuizen.

De Zennestraat vormde voor de Afdeling Decorative Coatings van de Industrie van Verven, Vernissen, Stopverven, Drukinkten en Kunstverven (IVP) een goede lokatie voor een bijdrage aan het kleurige project. Het is een achtergestelde wijk waar mensen al zeer actief werken aan verbetering van hun woonomgeving.
Als voorbereiding op de schilderwerken zijn eerst de gevels behandeld. Die behandeling varieerde van een eenvoudige schoonmaak met de drukspuit tot echt ingrijpende herstellingswerken. Bij de definitieve kleurenkeuze overlegden de uitvoerders met de buurtbewoners. Decorative Coatings adviseerde de bewoners, onder meer door een visuele computersimulatie te tonen van de wijk in een bepaalde kleur. Voor de technische omkadering zorgden specialisten afkomstig van de verschillende ondernemingen die lid zijn van de afdeling. Die gaven onder meer een basiscursus verven en verstrekten advies over de verschillende aspecten van de renovatie en het onderhoud van de vernieuwde voorgevels. De 2500 liter noodzakelijke verfproducten kregen de mensen tegen kostprijs.
Op 26 mei tracteert de projectleiding met de IVP de vers gekleurde wijk op een feest om de renovatie vieren, met een rommelmarkt, muziek, dans, eten en drinken.

Erick Vermeulen