Krasloten laten zich in sommige gevallen eenvoudig kraken. Uit de informatie die naast de kraslaag staat vermeld, valt af te leiden of op het lot een prijs valt. Dat blijkt uit een wiskundige analyse van Bingokrasloten.

NWT Magazine liet de Canadese wiskundige Mohan Srivastava onderzoeken of Bingoloten, uitgegeven door de Belgische Nationale Loterij, nog vóór het krassen verraden of deze een prijs gaan opleveren.

Een Bingolot bestaat uit een rij van vier bingovelden, naast een kraslaag waaronder zich getallen bevinden. Door de kraslaag open te krassen, komen getallen tevoorschijn die kunnen worden afgestreept op de bingovelden. Vormt zich op de bingovelden een patroon van afgestreepte getallen, dan kan de krasser rekenen op een prijs.

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’
LEES OOK

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’

Heino Falcke, hoogleraar radioastronomie, maakte in 2019 de eerste foto van een zwart gat. Op dit moment doet hij onderzoek n ...

Srivastava ontdekte dat de getallen in de bingovelden verraden of een Bingolot winnend is of niet. Hij baseerde zich op eigen statistisch onderzoek naar een verzameling van dertig krasloten. Hij ontdekte regelmatigheden in de getallen op de bingovelden, die je niet zou verwachten als de getallen puur willekeurig verdeeld zijn. Srivastava ontwikkelde een rekenmethode die dankzij de regelmatigheden voorspelt of een lot een prijs bevat. De methode geeft de gebruiker een winkans van 75 procent, veel hoger dan de gepubliceerde winkans van 27,7 procent.

Kraslotscanner

Volgens Srivastava is het voor programmeurs een koud kunstje om op basis van zijn analyse een ‘kraslotscanner’ voor de smartphone te ontwikkelen. Hiermee zou iedereen in kiosken en bij andere verkooppunten de krasloten kunnen scannen, om vervolgens enkel de prijswinnende loten te kopen.
Srivastava boekte eerder een soortgelijk succes bij Canadese krasloten genaamd Tic-Tac-Toe. Ook op deze loten staat extra informatie naast de kraslaag, die verraadt of het betreffende lot een prijs oplevert. Nadat de wiskundige deze achilleshiel blootlegde, werden de loten van de markt gehaald.

In deze PDF ziet u een memo die Srivastava heeft geschreven waarin alle technische details van het kraken staan.