Een Australische entomoloog heeft de naam van de popzangeres Beyonce gebruikt bij het toekennen van een naam aan een nog niet beschreven soort daas.

De dikke goudkleurige vacht op de buik van een daas inspireerde Bryan Lessard, van de Autralian National Insect Collection, om het insect de naam Scaptia (Plinthina) beyonceae te geven. De gouden kleur, zo zegt hij, maakt deze daas de diva van alle vliegen.

Het insect is gevonden in 1981, toevallig ook nog het geboortejaar van Beyonce, in het noordoosten van Queensland. Lessard ziet zijn actie vooral als een kans om een leuk aspect van taxonomie onder de aandacht te brengen, namelijk het toekennen van een naam aan een soort.

'Een waan is niet ­realistisch, maar er zit wel een logica in'
LEES OOK

'Een waan is niet ­realistisch, maar er zit wel een logica in'

Geheugenexpert Douwe ­Draaisma kan urenlang vertellen over de mysteries van onze ­hersenen. Onlangs bracht de Groningse hoogleraar zijn negende boek ...

Bryan Lessard toont zijn Beyonce.

Er zijn wereldwijd 4400 soorten dazen ofwel paardenvliegen bekend. Waar velen ze als plaag beschouwen, zijn ze zeer belangrijke bestuivers van planten, benadrukt Lessard. Overdag drinken ze de nectar van onder meer eucalyptusbomen en grevilleastruiken.