Het zoogdiertje Labidolemur kayi, dat vijfenvijftig miljoen jaar geleden leefde, heeft na een debat van een eeuw definitief zijn plaats gevonden in de evolutieboom.

Antropoloog Mary Silcox van de universiteit van Winnipeg en haar collega’s plaatsten het dier in de superorde supraprimaten, een groep die uiteenloopt van knaagdieren tot de mens. Ze maakten hun conclusies bekend in een onlangs verschenen artikel in het tijdschrift Zoological Journal of the Linnean Society.

De meeste gevonden Labidolemur kayi-schedels zijn geplet, maar degenen die Silcox bestudeerde niet. Bioloog Peter Houde van de New Mexico State University vond namelijk intacte schedels tussen botresten in een brok kalksteen in het Bighorn Basin, vlakbij het in Wyoming gelegen Yellowstone National Park.

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’
LEES OOK

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’

Hoe kan het dat de ene mens kiplekker 90 jaar wordt, terwijl de andere struikelend van ziekte naar kwaal veel jonger overlijdt? Nemo-tentoonstelling L ...

Silcox bekeek drie schedels met behulp van zeer gedetailleerde CT-scans en kon aan de hand daarvan de botstructuren van de schedels tot op een tiende van een millimeter nauwkeurig kon bekijken. Daarop verhuisde ze de Labidolemur kayi definitief van een doodlopende evolutieweg naar een significant knooppunt.

Uit eerdere vondsten bleek dat de voortanden van de Labidolemur kayi op een blikopener lijken. Ook had hij twee lange vingers waarmee hij op een boom tikte om insecten te vinden, zoals de specht dat met zijn snavel doet. Het dier was ongeveer dertig centimeter hoog en kon van boom op boom springen. Van de nu levende dieren lijkt de aye-aye in Madagascar het meest op de Labidolemur kayi.

Liz Brower