Een implantaat in de hersenen van een verlamde proefpersoon blijkt na bijna drie jaar nog goed te functioneren.
Onderzoekers in de Verenigde Staten volgen sinds enkele jaren een volledig verlamde proefpersoon bij wie een breinimplantaat is ingebracht. Dat meet pieken in hersenactiviteit en zet die om in een bepaalde verplaatsing. Door denkbeeldig haar hand te bewegen kan zij op een computer een cursor verplaatsen.
Het implantaat meet 4 bij 4 mm en is voorzien van silicium elektroden van 1,5 mm lang. Het meetinstrumentje is dicht op de hersenen aangebracht, zodat de elektroden direct contact maken met hersencellen.
Groen, groot, gedurfd
Wetenschappers hebben plannen voor ambitieuze riskante projecten in de strijd tegen klimaatverandering. Hebben die enige kans van slagen?
De onderzoekers van verschillende universiteiten, verenigd in het project Braingate, nemen waar dat de proefpersoon bijna drie jaar na implanteren nog steeds in ruim 90 % van de gevallen een voorwerp op het scherm goed aanwijst. Dat toont aan dat het implantaat nog goed functioneert.
Wel is duidelijk dat een deel van de elektroden het niet meer doet. De gebruikte microtechnologie dateert uit 2005; volgens de wetenschappers zijn tegenwoordig veel robuustere implantaten leverbaar. Belangrijk is dat het lichaam het vreemde materiaal niet lijkt af te stoten. ‘Dan zou de impedantie over de elektroden over tijd moeten toenemen en dat nemen we niet waar’, aldus prof.dr. John Simeral van de Brown University.