Sint Hubert (B) – De Gordon Bennett-cup is voorbij. Een Duits team legde met een gasballon de grootste afstand af, zodat de volgende editie in 2001 weer in Europa zal plaatsvinden.


Het Nederlandse team aan boord van de Festo Flyer, piloot Rien Jurg en co-piloot Ron van Houten, landde uiteindelijk in Oostenrijk. In 46 uur en 47 minuten legden zij 624 kilometer af.

Een hogedrukgebied speelde veel deelnemers van het wereldkampioenschap gasballonvaren dit jaar parten. Dankzij de begeleiding van meteorologen van het KNMI stegen de Nederlanders snel na de start naar een hoogte van 16.000 voet. Het was bijna windstil, met een oost- tot noordoostelijke wind, waardoor veel teams een westelijke koerse aanhielden. De Nederlanders kwamen in een gunstige luchtstroom terecht die ze naar het zuidoosten voerde. Technische snufjes zoals de opblaasbare mand en een licht gewicht Solar Systeem – die de batterijen voedt door middel van zonne-energie – maakten de gasballon veertig kilogram lichter. Niettemin wisten twee teams een grotere afstand te bereiken. Een Amerikaans team kwam 170 kilometer verder, maar dan in noordelijke richting, en een Duits team kwam 120 kilometer verder dan de Nederlanders. Het Belgische team, vorig jaar nog winnaar van de Gordon Bennett-cup 1999, eindigde dit jaar op de tiende plaats.

Erick Vermeulen