Nederlandse scholieren winnen $ 40.000 tijdens de internationale ThinkQuest-finale.

Afgelopen weekend vond in Genève de finale plaats van de internationale ‘webstrijd’ ThinkQuest 2000. De finale was oorspronkelijk in november gepland in Cairo, Egypte, maar wegens de recente politieke onrust in die regio is het evenement verplaatst naar Genève. Maandagavond 19 maart was de prijsuitreiking waar de Nederlandse leerlingen het uitstekend hebben gedaan. De finale was meer dan ooit een nek-aan-nek race, want de ingezonden websites waren van ongekend hoge kwaliteit. En hoe kies je als jury nu tussen een site over Harry Potter en Vincent van Gogh, of tussen Energie en Ontdekkingsreizen?

In de categorie ‘Arts and Literature’ won Hans Westerbeek, leerling aan de Katholieke Scholengemeenschap in Etten-Leur, Platina – een studiebeurs ter waarde van $15.000,- per leerling – met zijn website ‘Van Gogh at Etten – Sketches and Billboards’. Hij werkte samen met een Nigeriaanse en Singaporese leerling.

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'
LEES OOK

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'

Iedereen kan wennen aan een extra robotduim, van kinderen tot senioren. Dat stelden Britse onderzoekers vast bij een wetenschapsfestival.

In de categorie ‘Social Sciences’ hadden twee van de vijf teams een Nederlander in hun midden. Goud, een studiebeurs ter waarde van $10.000,- per leerling, ging naar Sytse Faber, leerling aan het Montessori Lyceum Herman Jordan in Zeist, die samen met een Amerikaan en een Singaporees de website ‘The Energy Planet’ maakte.

Hylke Dijkstra van het Praedinius Gymnasium in Groningen won, net als Hans Westerbeek, Platina: een studiebeurs van $15.000,- per leerling. Zijn team maakte de website ‘Voyage of Exploration: Discovering New Horizons’. Hylke werkte samen met een scholier uit Amerika en Australie.

Pien Voortman, directeur van ThinkQuest Nederland, spreekt van een enorm succes. “Dit is een geweldig resultaat. Alle drie de Nederlandse finalisten zijn in de prijzen gevallen. Ik ben blij dat al die maanden van keihard werken zo fraai zijn beloond.”

Jocelyn Berdowski