Jonge vrouwen geven de voorkeur aan mannen die goed voor een gezin zorgen, terwijl jonge mannen letten op de mogelijkheid voor nageslacht. Chemie, zo stelt Marina Butovskaya, ligt ten grondslag aan deze voorkeuren.

Marina Butovskaya, onderzoekster in een instituut van de Russische academie van wetenschappen, vergeleek een onderzoek onder jonge moskovieten en elders uitgevoerd onderzoek. Ze wilde weten welke aspecten bepalend zijn in de keuze van een partner. Voor de jonge moskovieten (m/v) belandde seksuele ervaring niet hoger dan de 21e plaats van de 29 te rangschikken parameters. De vrouwen zetten het uiterlijk van de man slechts op de 19e plaats. Andere factoren zijn belangrijker. De jonge vrouwen hechten meer aan mannen die voor zichzelf kunnen opkomen en aandacht schenken. Intelligentie, gevoel voor humor en betrouwbaarheid zijn zowel voor de jonge mannen als vrouwen belangrijke eigenschappen in een mogelijke partnerkeuze.

Een stuk

Volgens Marina Butovskaya hanteren dieren dezelfde strategie in partnerkeuze. Chemie, en meer bepaald hormonen, zijn daarbij bepalend. Een hoog testosterongehalte maakt een man mannelijker, maar is ook geassocieerd met meer conflicten en echtscheidingen. De moderne vrouw, zo denkt Butovskaya, vindt ‘een goede vader’ belangrijker dan ‘een stuk’. Dat stemt overeen met een Westers onderzoek naar het ideale uiterlijk, waarbij vrouwen een enigszins vervrouwelijkt mannengelaat verkiezen boven een stoer heldengezicht.

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’
LEES OOK

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’

Hoe kan het dat de ene mens kiplekker 90 jaar wordt, terwijl de andere struikelend van ziekte naar kwaal veel jonger overlijdt? Nemo-tentoonstelling L ...

Bij vrouwen zijn oestrogenen noodzakelijk voor de vruchtbaarheid. Oestrogenen bepalen onder meer de verdeling van vet in het lichaam, en leidt bij ‘de ideale vrouw’ tot een verhouding taille/heupen van 0,67 tot 0,7. Bij mannen zorgen hormonen voor meer vet rond het middel en ligt de ideale verhouding op 0,8 tot 0,95.

Liposuctie, zo verklaart Butovskaya, is een soort valsspelen. Door de verwijdering van vet rond de taille imiteert een vrouw de lichaamsbouw van een vrouw met een hoger oestrogeengehalte.