Een Brits bedrijf brengt testjes op de markt waarmee je kan onderzoeken of iemand een verdovend middel in je drankje heeft gedaan.

Binnenkort kunnen Britse stappers een Drink Detective uit de automaat trekken: een scheikundesetje ter grootte van een boekje lucifers. Er zitten drie verschillende strookjes papier in, waarop de koper een paar druppels van een drankje kan uitsmeren. Is het drankje gespiked met een verdovend middel, dan treedt er een reactie op en verkleuren de papiertjes. Eén testje kost bijna vier pond (€ 6,10), en is nu al te koop op de website van het bedrijf.

De tests werken op drie soorten middelen: benzodiapenen, GHB en ketamine. Benzo’s worden het meest gebruikt als verdovend middel in drankjes en worden door de Drink Detective aangetoond met behulp van antilichaampjes – vergelijkbaar met een zwangerschapstest.

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures
LEES OOK

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures

Een op de vijf Nederlanders doet aan fitness. Dat leidt tot een miljoen blessures per jaar. Bewegingswetenschapper Lisa Noteboom onderzocht hoe die ku ...

Okselsmaak

GHB is de bekendste onder de rape drugs. De reputatie is gedeeltelijk onverdiend: het smaakt naar oksel en is dus moeilijk ongemerkt toe te dienen. Toch is een overdosis al gauw genomen, met name in combinatie met alcohol gaan gebruikers al gauw out. De test kleurt blauw als er GHB in een drankje zit. Jammer genoeg gaat dit via een zuur-base reactie, en kunnen basische drankjes – met melk, of een opgeloste Rennie – de test ook blauw kleuren.

Ketamine is een middel dat wordt gebruikt als verdovingsmiddel voor olifanten. De test kleurt rozerood als er Special K in een drankje zit.

Volgens een Engelse stichting voor verkrachtingsslachtoffers werden in 2003 ongeveer duizend Britten – waarvan 150 mannen – het slachtoffer van een verdoofde verkrachting. Het is onbekend bij hoeveel verkrachtingen in Nederland drugs in het spel zijn. Vaak wordt niet eens aangifte gedaan, omdat het slachtoffer zich weinig van het gebeurde herinnert. Stanley Grossman, verkoper bij de firma die de tests op de markt brengt: “Verkrachten met drugs is nu praktisch een misdaad zonder risico.”

De Drink Detective is bedoeld als afschrikmiddel, maar ook om bewijsmateriaal te leveren – op het moment dat de slachtoffers naar de politie gaan zijn de middelen al niet meer aan te treffen in haar lichaam. Grossman: “Het is zeker niet de bedoeling dat iedereen elk drankje gaat testen. Het belangrijkste is het om verstandig om te gaan met wat je te drinken krijgt. Iemand die zich helemaal te pletter zuipt, is namelijk niet beter af dan iemand met een poeder in haar drankje.”