Vier studenten van de North Carolina State University hebben een nagellak ontwikkeld die date rape drugs kan aantonen in een drankje. De nagellak draagt de naam Undercover Colors.

Dankzij een likje nagellak kun je testen of er iets in je drankje is gedaan. Bron: Wikimedia Commons/AmOuna
Dankzij een likje nagellak kun je testen of er iets in je drankje is gedaan.
Bron: Wikimedia Commons/AmOuna

Als de nagellak in aanraking komt met de date rape drugs Xanax, de kleurloze vloeistof GHB of Rohypnol (beter bekend als roofies), verandert hij van kleur. Dames (of heren) die vrezen dat er een drug in hun drankje is gedaan, kunnen een gelakte nagel in de vloeistof dopen om hun veiligheid te verzekeren.

De bedenkers hopen dat hun nagellak angst inboezemt bij mogelijke daders ‘omdat er nu een kans bestaat dat ze gesnapt worden’, aldus de facebookpagina van Undercover Colors.

De utopie van schoon vliegen
LEES OOK

De utopie van schoon vliegen

Veel luchtvaart­maatschappijen bieden het tegen­woordig als optie aan: via een extra geldbedrag de CO2-uitstoot van de vlucht compenseren. Vlieg je ...

Het project won dit jaar een wedstrijd van het Entrepreneurship Initiatives-programma van de North Carolina State University. Investeerders hebben zo’n 80.000 euro in het project gestoken. De studenten zoeken momenteel nog meer donateurs om hun product uit de testfase en op de markt te brengen.

Het logo van Undercover Colors.  Bron: Facebook/Undercover Colors
Het logo van Undercover Colors.
Bron: Facebook/Undercover Colors

Voorgangers
De nagellak is niet het eerste product dat rape drugs aan het licht kan brengen. Ook glazen en rietjes kunnen op de drugs reageren. De organisatie Drinksafe Technologies maakt onderzetters die verkleuren zodra je er een druppel van een gedrogeerde vloeistof op laat vallen. Deze onderzetters reageren echter niet op Rohypnol. Daarnaast neemt de effectiviteit af wanneer de drug in zure of zuivelhoudende drankjes is gedaan. Of Undercover Colors deze valkuilen vermijdt, is nog niet bekend.

Lees ook: