Leidschendam (NL) – De Nederlandse chemische industrie boekte in het eerste halfjaar van 2000 de hoogste omzet in de geschiedenis. De omzetcijfers staan in navrante tegenstelling tot de belangstelling bij de jeugd voor scheikunde. Die blijft onverminderd dalen.


In het eerste halfjaar van 2000 bereikte de Nederlandse chemische sector een omzet van fl 34,7 miljard. Dat is een kwart hoger dan die in dezelfde periode in 1999. De belangrijkste reden ligt in de sterk stijgende prijzen van aardolieproducten. De prijzen van grond- en hulpstoffen stegen met meer dan 30%. Dat verhinderde niet dat ook de winst aanzienlijk is toegenomen.Over heel 2000 wordt een omzettoename van 15% verwacht.

De chemische industrie maakt zich evenwel grote zorgen om een tekort aan geschikte arbeidskrachten. Het tekort aan personeel zal nog toenemen omdat het aantal studenten dat voor chemie kiest, onverminderd blijft dalen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) onlangs uitvoerde (zie Natuurwetenschap & Techniek wetenschapsmagazine, september 2000). In België is de situatie volgens de overkoepelende organisatie voor de chemische industrie overigens niet minder rooskleurig.

Jos van den Broek