De krachtigste computer ter wereld staat in China. De Tianhe-1A haalt 2,5 petaflops, ofwel 2,5 biljard berekeningen per seconde. Daarmee stoot de volksrepubliek de VS van de eerste plaats van een wereldwijde ranglijst voor supercomputers.

De Tianhe-1A, die onlangs in gebruik is genomen, weegt 155 ton en neemt ruim 1000 m² in beslag. Daarop staan 103 manshoge computerkasten die plaats bieden aan ruim 14 000 Intel Xeon-processoren en ruim 7000 grafische Nvidia-processoren. Laatstgenoemde zijn speciaal ontworpen om in thuispc’s snelle bewegende beelden mogelijk maken. Die rekenkracht blijkt ook steeds vaker in supercomputers te worden ingezet. De supercomputer verbruikt hoogstens 4 MW aan elektriciteit.

De nieuwe Chinese supercomputer staat in een onderzoekscentrum van de National University of Defense Technology. Het apparaat is 1,4 maal krachtiger dan de supercomputer van het Oak Ridge National Lab in de Amerikaanse staat Tennessee, die door de Tianhe-1A van de eerste plaats van de internationale top 500 voor supercomputers is verdreven.

‘Ik wil uiteindelijk een mooie ribeye-steak maken’
LEES OOK

‘Ik wil uiteindelijk een mooie ribeye-steak maken’

Tien jaar geleden presenteerde Mark Post de eerste in het lab gemaakte hamburger. Wanneer kunnen wij daar onze tanden in zetten?

Volgens specialisten wil China met de Tianhe-1A laten zien dat het ook in computerkracht de nummer één van de wereld is. Aan de Chinese supercomputer hebben tweehonderd mensen twee jaar gewerkt, met een budget van bijna 65 miljoen euro.