Amsterdam (NL) – Een nieuw ontwikkelde set rekenregels biedt nieuwe mogelijkheden voor videobewerking. Een Amsterdamse computer volgt personen en voorwerpen zelfs als die even uit zicht zijn


De videoprogrammatuur die Amsterdamse NWO-onderzoekers hebben ontwikkeld, is slim. Als een kleurige bal achter een paal verdwijnt, berekent hij waar de bal weer tevoorschijnkomt. Acteurs die door het beeld schuiven, vormen evenmin een probleem.

Hieu Tat Nguyen en Marcel Worring aan de Universiteit van Amsterdam ontwikkelden rekenregels die in beeldopnamen automatisch een object blijven volgen. Een doorsnee pc kan de bewerking uitvoeren. Allereerst analyseert het programma de beelden op stukjes beeld met dezelfde kleur hebben en dezelfde beweging. Die vormen samen een object. Met verschillende kleuren in een object heeft het programma geen moeite. Een witte auto met zwarte ramen en zilveren koplampen levert geen probleem, omdat alle punten van de auto in dezelfde richting bewegen.
Het programma voorspelt op basis van de voorgaande beelden steeds hoe het object er daarna moet uitzien. Loopt een acteur voor bijvoorbeeld Tom Cruise langs of komt een ander deel van hem in beeld, dan weet het programma dankzij de voorspelling waar Tom Cruise moet zijn. Het programma kan ook het betreffende object uit de video knippen. Dat maakt het mogelijk om die vervolgens in een andere achtergrond te plaatsen.
Alhoewel het onderzoek fundamenteel wetenschappelijk was, biedt het praktische mogelijkheden. In commerciële videobewerkingsprogramma's voor professionals en amateurs kan de programmatuur van pas komen, zodat verrassende montages en speelse kleureffecten kunnen ontstaan.

Erick Vermeulen