Delft (NL) – Welke team bouwt de sterkste brug van spaghetti? De faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de Technische Universiteit Delft prikkelt het bouwinzicht van haar studenten met de Spaghetti-bruggenbouw-wedstrijd. Dit ludieke spektakel vindt 22 november voor de eerste keer in Nederland plaats, in navolging van het Canadese Okanagan University College.


Een reis naar de 18e ‘World Open Spaghetti Bridge Building Contest’ is de inzet van het Delftse toernooi. Met alleen ongekookte spaghetti, lasagne-bladen en wat lijm bouwen de studenten een brug met een overspanning van 65 centimeter. Het gewicht van de brug moet liggen tussen de 350 en 550 gram. Het gebruik van lijm is alleen toegestaan daar waar de spaghettistaven elkaar raken; lasagne-bladen vormen het wegdek. Als de constructie af is, belast de jury de brug met gewichten. “Dit is een spectaculaire aangelegenheid. Spaghetti vervormt mooi en de brug spat uiteindelijk onder luid gekraak uiteen,” vertelt Fokke van Gijn, een van de organisatoren van de bouwwedstrijd. De sterkste brug wint. Naar verwachting loopt het aantal kilo’s in de tientallen. In Canada staat het record op 110 kilogram.

De organisatoren hopen dat de competitie uitgroeit tot een jaarlijks terugkerend internationaal evenement. Tijdens deze eerste Delftse editie strijden twintig teams bestaande uit twee tot zes personen om de reis naar Canada. De overzeese wedstrijd vindt 2 maart 2001 plaats.

Irene Husmann