Parijs (F) – De vier Cluster-satellieten slaan de komende zes weken hun antennes uit. Met hun voelsprieten zullen ze het magneetveld rond de Aarde aftasten.


Sinds eind augustus bewegen de vier Clustersatellieten gezamenlijk in een baan waarin ze de wisselwerking van de zonnewind en het magneetveld van de Aarde kunnen bestuderen. Voor hun metingen moeten de vier satellieten eerst nog hun antennes ontvouwen. Op de Clustersatelliet Salsa zijn inmiddels de eerste draden vrijgekomen. Met een snelheid van een centimeter per seconde groeiden de eerste antennes tot een lengte van vijftien meter.

Zoals een ijsdanser snelheid mindert als hij zijn armen uitsteekt, gaat ook Salsa langzamer draaien bij het uitzetten van de antennes. De snelheid is afgenomen van vijftien rotaties per minuut naar twaalf per minuut. Vanaf de Aarde versturen ingenieurs opdrachten naar de satelliet om de snelheid weer te laten toenemen. Bij 22 rotaties per minuut zijn de metingen van het elektrisch veld beter.
De komende weken zullen uit alle vier de satellieten de antennes groeien, en daarbij een uiteindelijke lengte van 43 meter krijgen. Pas als dat is afgerond, kunnen de satellieten de elektromagnetische velden en golven rond de Aarde meten en doorgeven aan de wetenschappers die op Aarde wachten.

Erick Vermeulen