Wie veel actiespellen op de computer heeft gespeeld, neemt sneller correcte besluiten dan iemand die vooral met strategische spellen bezig was.

Cognitie-onderzoekers van de universiteit van Rochester lieten proefpersonen in totaal vijftig uur een spel zoals Call of Duty 2 en Unreal Tournament spelen. Dat zijn schietspellen, waarbij spelers continu zoeken naar het volgende doelwit zonder zelf een doelwit voor een andere speler te worden. Daarna waren die mensen duidelijk beter in algemene taken zoals multitasking, autorijden, het lezen van kleine letters, vrienden in een drukke omgeving volgen of de weg vinden in een stad. Bij proefpersonen die daarentegen het strategische spel The Sims 2 hadden gespeeld, viel zo’n verbetering niet op.

De onderzoekers stellen in Current Biology dat de actiespellen een positieve invloed hebben op de reactiesnelheid en mensen trainen om sneller besluiten te nemen. De kwaliteit van die besluiten lijdt daar niet onder.

'Stress die smartwatch meet, kan ook positief zijn'
LEES OOK

'Stress die smartwatch meet, kan ook positief zijn'

Horloges die stressniveaus meten lijken nuttig, maar neem de scores niet te serieus, zegt neurowetenschapper Denise van der Mee.

Mensen verzamelen continue kleine beetjes visuele en auditorische informatie uit hun omgeving. Volgens onderzoeker Daphne Bavelier berekenen mensen op basis van die informatie kansen, en stellen ze die berekening continu bij. Probabilistische interferentie noemt ze dat. De proefpersonen die de actiespellen hadden gespeeld, verzamelden de informatie uit hun omgeving veel efficiënter, zodat ze sneller voldoende informatie voor een besluit hadden.

Erick Vermeulen