Mensen die een video bekijken waarop iemand een taak uitvoert, zijn daarna zelf beter in het doen van die taak. Dat concluderen Amerikaanse neurologen.

Het bekijken van video's bereidt je brein voor op het doen van taken.
Het bekijken van video’s bereidt je brein voor op het doen van taken.

Een video waarop iemand een simpele taak uitvoert, kan de kijker helpen die taak onder de knie te krijgen. Volgens de onderzoekers bevordert het bekijken van de video de plasticiteit van het brein. Die plasticiteit zorgt ervoor dat de organisatie van het brein flexibel is, wat nodig is om nieuwe dingen te leren.  Daarnaast zorgt de video ervoor dat de motoriek van de kijker verbetert.

Handiger en sterker
De onderzoekers lieten 36 volwassenen video’s bekijken. Elke sessie duurde 40 minuten. De proefpersonen deden vijf sessies per week, gedurende twee weken. De helft van de groep keek naar taken, zoals het knippen met een schaar of schrijven met een pen. De andere helft keek naar filmpjes van landschappen. Toen de proefpersonen vervolgens de taken moesten uitvoeren, scoorden de eerste groep significant beter. De motoriek van deze mensen was beter en hun handen waren sterker. ‘Zelfs als volwassene  is ons brein dus in staat vaardigheden te leren door ze te bekijken’, zegt onderzoeksleider Paolo Preziosa in een persverklaring.

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten
LEES OOK

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten

Als we een snackbar of oliebollenkraam naderen, komt direct onze neus in actie: bijna onweerstaanbaar, zo lekker. Wat wij in ...

Lees ook: