St. Louis, Missouri (VS) – Een nieuw ontdekt muizenvirus lijkt erg op een virus dat bij mensen voedselvergiftiging veroorzaakt.


Iets vinden waar je helemaal niet naar op zoek was. Het overkwam ook onderzoekers van de universiteit van St. Louis. Zij ontdekten bij toeval een nieuw muizenvirus toen de muizen, die zij voor een ander experiment wilden gebruiken, bij bosjes het loodje legden. Toen zij de sterfgevallen nader gingen onderzoeken, bleek het om een nog niet bekend virus te gaan, het muizen norovirus-1 (MNV-1).
De muizen waren gefokt voor een ander experiment en hadden een onvolledig immuunsysteem. Eén groep miste aangeboren immuniteit. Dit is het deel van het afweersysteem dat al vanaf de geboorte aanwezig is om alle mogelijke infecties op te ruimen. De andere groep mist de zogenaamde adaptieve immuniteit, wat betekent dat die muizen geen antilichamen kunnen aanmaken.
Opvallend was dat de groep muizen zonder adaptieve immuniteit geen last had van het virus, terwijl de muizen zonder aangeboren immuniteit het niet overleefden. De meeste virussen zijn dodelijk voor muizen zonder adaptieve immuniteit.
Het nieuw ontdekte muizenvirus lijkt erg op het Norwalk-virus. Mensen die voedsel eten dat besmet is met dit virus, krijgen last van braken en diarree. Tot nu toe was het echter moeilijk om onderzoek te doen naar dit virus, omdat het niet gekweekt kon worden in het lab. Het Norwalk-virus komt vaak voor op cruiseschepen en bederft elk jaar de vakantie van 23 miljoen Amerikanen.

Mariëtte Bliekendaal