De snor van de bananenspin helpt het dier zijn prooi te vangen. In het donker lokken de opvallende snorharen nietsvermoedende insecten naar hun ondergang. Dat concluderen biologen in het vakblad Animal Behaviour.

De vrouw met de snor. Dit bananenspin-vrouwtje bewaakt een eicocon. Bron: Wikimedia Commons/Fritz Geller-Grimm
De vrouw met de snor. Dit bananenspin-vrouwtje bewaakt een eicocon.
Bron: Wikimedia Commons/Fritz Geller-Grimm

De bananenspin (Heteropoda venatoria) staat bekend om de opvallende witte streep op zijn kop, die wel wat weg heeft van een snor. Onderzoekers ontdekten dat de snor de spin helpt bij de nachtelijke jacht. Ze kwamen tot deze conclusie nadat ze de snorren van enkele spinnen hadden geschoren.

(Neem een momentje om dit te beseffen: deze mensen scheren spinnensnorren. Als baan.)

93-jarige roeier is zo fit als een veertiger
LEES OOK

93-jarige roeier is zo fit als een veertiger

Ierse en Nederlandse onderzoekers laten zien: het is nooit te laat om met sporten te beginnen.

Snor verwart prooi

De onderzoekers gebruikten, naast de geschoren spinnen, ook modelspinnen. Bij beide experimenten plaatsten ze zowel gesnorde als snorloze spinnen in hun gebruikelijke donkere leefomgeving. Met infraroodcamera’s hielden ze het gedrag van prooidieren, zoals motten, in de gaten. Ze zagen dat de prooi vaker afkomt op een spin mét snor. De witte snorharen reflecteren de kleine hoeveelheid licht in de ruimte op een andere manier dan de rest van het spinnenlichaam dat doet. Dat lijkt de prooidieren te verwarren. De onderzoekers opperen dat de motten het witte plekje verwarren met de kleur van een bloeiende bloem.

Sexy snor

De snor speelt wellicht ook een rol bij het aantrekken van een partner. In vervolgonderzoek gaan de wetenschappers na of de snor een spin ook een aantrekkelijker maatje maakt.

Lees ook: