Met een biologisch wapen bestrijdt het Aziatische veelkleurige lieveheersbeestje zijn concurrentie. Het kevertje besmet andere soorten lieveheersbeestjes met dodelijke eencellige parasieten en verdrijft ze zo uit hun leefgebieden, zeggen Duitse onderzoekers.

lieveheersbeestje2In het bloed van het Aziatische veelkleurige lieveheersbeestje Harmonia axyridis troffen wetenschappers van het Max Planck-instituut voor Chemische Ecologie sporen van een parasitaire schimmel aan. De sporen deren de Aziatische lieveheersbeestjes niet, maar zijn dodelijk voor andere soorten van het gestipte insect. Vermoedelijk verspreidt de schimmel zich als lieveheersbeestjes van andere soorten zich tegoed doen aan besmette eieren van de Aziatische soort. Daarna onttrekken de schimmelsporen voedingsstoffen aan hun nieuwe gastheer, die dat hooguit twee weken overleeft. Het Aziatische lieveheersbeestje kan zich wel probleemloos volvreten met eitjes van andere soorten. Zo concurreert hij die soorten langzaam weg.

Twintig jaar geleden haalden tuinbouwers de Aziatische lieveheersbeestjes naar Nederland als natuurlijke bladluisbestrijder. Sindsdien lijden inheemse lieveheersbeestjes hier onder de verspreidingsdrang van de Aziatische indringer, stelt Lidwien Raak-Van den Berg van de Wageningen Universiteit. ‘Vooral het tweestippelig lieveheersbeestje doet het erg slecht.’ Als inheemse lieveheersbeestjes uitsterven, kan dat volgens haar vervelende gevolgen hebben. ‘Westerse lieveheersbeestjes vullen mogelijk kleine ecologische niches die de Aziatische soort niet kan overnemen. Misschien eten Westerse lieveheersbeestjes wel een soort bladluis, die niet op het menu staat van Aziatische lieveheersbeestjes. Als de Westerse lieveheersbeestjes verdwijnen, kan die luis een plaag veroorzaken.’

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’
LEES OOK

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’

Medisch bioloog Yvette van Kooyk wil het immuunsysteem leren kankercellen aan te vallen door hun suikerjas-vermomming weg te knippen.

Het bestrijden van de parasitaire schimmels vindt Raak-Van den Berg echter onverstandig. ‘Die schimmels zitten overal, dus ze uitroeien met antibiotica is moeilijk. Bovendien pak je daarmee ook andere schimmels aan die belangrijke functies vervullen in het ecosysteem.’