WAGENINGEN (NL) Het huidige tropische regenwoud in Afrika bevat nog plukjes oerwoud van voor de laatste ijstijd. Dit hebben Wageningse ecologen ontdekt.


De Wageningse ecoloog Miguel Leal vond in Gabon diverse stukken oud regenwoud, sommige niet groter dan een tennisbaan. Dit oude bos is herkenbaar aan bomen die nauwelijks hun verspreidingsgebied kunnen vergroten, zoals bomen die peulvruchten vormen. De zaden uit de peulen vallen dicht bij de boom op de grond. Een nieuw boompje ontstaat op hooguit zestig meter van de moederboom.
Net als Europa was Afrika in de ijstijden kouder dan het nu is. In Afrika regende het echter veel minder dan in Europa. Door deze droogte maakten de uitgestrekte regenwouden plaats voor grasland. Delen van het regenwoud overleefden op plekken waar tijdens de droge tijd van het jaar nog genoeg water was, zoals bij rivieren of in bergketens waar de lucht vochtig was door mist.
Uit pollen verzameld op de bodems van meertjes was al bekend dat het huidige regenwoud in Afrika tijdens de ijstijden veel kleiner was. De pollenarchieven die in de meertjes zijn opgeslagen, geven een gedetailleerd beeld over welke planten wanneer leefden. De meertjes die nu in het regenwoud liggen, lagen toen in droge graslanden. Er zijn echter te weinig meertjes in het regenwoud die van voor de ijstijd dateren om een gedetailleerde reconstructie van het Afrikaanse landschap te maken.


Mariëtte Bliekendaal

Bron: NWO