Aanwijzing voor donkere materie ontdekt

Een detector aan boord van het ruimtestation ISS heeft opvallend veel positronen waargenomen in kosmische straling. Het grote aantal positronen ontstaat mogelijk wanneer deeltjes donkere materie op elkaar botsen en elkaar vernietigen. Het overschot aan positronen dat de AMS in kosmische straling vond, geeft daarom een indicatie dat de detector donkere materie op het spoor is.

Donkere materis is nog nooit eerder waargenomen. De vondst zou dus de eerste (indirecte) detectie van deze materie zijn. Of de positronen daadwerkelijk afkomstig zijn van donkere materie is nog niet zeker. De deeltjes kunnen eventueel ook afkomstig zijn van pulsars. De komende maanden hopen de onderzoekers uitsluitsel te geven over de herkomst van de antideeltjes.

Hoe gezond is een ijsbad?
LEES OOK

Hoe gezond is een ijsbad?

Jezelf kort blootstellen aan extreme kou is volgens gezondheidscoaches goed voor lichaam en geest. Steeds meer mensen stappen daarom in een ijsbad of ...

Hier lees je meer over dit onderzoek, met onder andere commentaar van natuurkundige Patrick Decowski.

Afbeelding: Nasa

Hersenstimulatie verhelpt cocaïneverslaving

Amerikaanse wetenschappers hebben de symptomen van cocaïneverslaving bij ratten ingeperkt door delen van het rattenbrein te stimuleren. De onderzoekers hopen in de toekomst een vergelijkbare behandeling toe te passen op mensen.

De cocaïneverslaafde ratten kregen de drug toegediend als ze op een hendel drukten. Zelfs als de dieren daarbij een elektrische schok kregen, konden ze de verleiding niet weerstaan. Een dergelijke verslaving gaat zowel in het mensen- als het rattenbrein gepaard met weinig activiteit in het voorste hersengebied. De onderzoekers krikten daarom de hersenactiviteit in dit gebied op door lichtgevoelige eiwitten te implanteren en die te stimuleren met laserlicht. Zodra het hersenactief gedwongen was actief te zijn, duwden de ratten niet meer op de hendel om de cocaïne te verkrijgen.

Hoofdonderzoeker Antonello Bonci hoopt in de toekomst ook menselijke drugsverslaafden te helpen hun verslaving te overwinnen. Daarbij wil hij geen gebruik maken van laserlicht, maar van magnetische hersenstimulatie.

Afbeelding: Wikimedia commons

Enorme vogelspin ontdekt op Sri Lanka

Wetenschappers hebben op Sri Lanka een voorheen onbekende vogelspinsoort ontdekt. De soort kreeg de naam Poecilotheria rajaei. De spin maakt deel uit van het geslacht Poecilotheria, waartoe nog veertien andere soorten behoren. Zeven van deze soorten leven op Sri Lanka.

De spin is verbazingwekkend groot – van het uiteinde van een poot tot het puntje van een andere poot is het dier twintig centimeter lang. Lokale onderzoekers kregen de spin aangeboden door een aantal inwoners die een mannelijke spin hadden gedood. De onderzoekers concludeerden al snel dat het om een nieuwe soort ging. Voor verder onderzoek lokaliseerden de wetenschappers ook een vrouwtje en enkele jonge spinnen.

Afbeelding: Ranil Nanayakkara

Interactieve panoramafoto Mars onthuld

Panaromafotograaf Andrew Bodrov heeft een 360-graden beeld van Mars onthuld. Hij stelde daarvoor 295 foto’s samen die marsrover Curiosity sinds zijn landing heeft gemaakt. In totaal bevat het beeld maarliefst vier miljard pixels. Op de foto is de Gale-krater te zien, waar de de marsrover zich momenteel bevindt. Door op de pijltjes te klikken kun je op je gemak rondkijken op de rode planeet.