Een waar staaltje crime scene investigation heeft achterhaald wat voor wolf begin maart een bezoekje bracht aan Drenthe en Groningen. DNA-sporen op vier van zijn slachtoffers verraden zijn identiteit.

Leeft er ooit weer een roedel wolven in Nederland? Foto: Tambako The Jaguar via Flickr
Leeft er ooit weer een roedel wolven in Nederland? Foto: Tambako The Jaguar via Flickr

Begin maart liep een wolf Drenthe binnen vanuit Duitsland. Het dier werd eerder op de dag al in diverse plaatsen in Duitsland gezien, op weg richting Nederland. Een bijzonderheid, maar niet geheel onverwacht. Deels omdat hij gevaarlijk kon zijn, maar ook omdat hij sinds vorig jaar beschermd is, werd de wolf op de voet gevolgd.

Munster

Het onderzoeksinstituut Alterra ontdekte dat de wolf uit de roedel komt die Munster wordt genoemd. De jonge eenling heeft waarschijnlijk de roedel verlaten om op zoek te gaan naar een eigen leefgebied. Dit kwamen onderzoekers te weten dankzij vier DNA-monsters van twee dode en twee gewonde schapen die de wolf achterliet tijdens zijn zwerftocht vanuit Duitsland.

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’
LEES OOK

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’

Medisch bioloog Yvette van Kooyk wil het immuunsysteem leren kankercellen aan te vallen door hun suikerjas-vermomming weg te knippen.

Aanvankelijk was onduidelijk of de wolf de verwondingen aan de schapen had toegebracht. De verwondingen waren namelijk niet kenmerkend voor een wolf, en konden ook door een grote hond veroorzaakt zijn. Daarom werd binnen 24 uur door het Faunafonds DNA veiliggesteld bij elk schaap.

Een van zes pups

Een eerste genetische test wees uit dat het DNA inderdaad van een wolf was. Een tweede, uitgebreidere test vergeleek het resultaat vervolgens met een database van Duitse wolven. Zo werd vastgesteld dat de wolf een pup is uit de roedel Munster in de regio Hamburg-Bremen. Om specifiek te zijn één van de zes jongen die in het voorjaar van 2014 zijn geboren. Het feit dat het een pup betreft, verklaart waarom de verwondingen bij de schapen atypisch voor een wolf waren.

Overigens is nooit DNA van de wolf in Nederland afgenomen. Daarom is niet volledig zeker dat het DNA gevonden op de schapen bij die wolf hoort. Wel komt de route van de wolf overeen met de vindplaatsen van de schapen, waardoor het verband tussen de wolf en het DNA op de schapen vrijwel zeker is. Hij is voor het laatst gezien op 13 maart in de omgeving van Oldenburg in Duitsland.

Lees ook: