Een nieuwe productiemethode levert waterstof uit biomassa.

Nog nooit eerder is op zo’n grote schaal schone waterstof uit biomassa gehaald. De gebruikelijke methoden zijn nogal duur of gebruiken nog steeds fossiele grondstoffen. TNO heeft nu samen met zeven andere organisaties een methode ontwikkeld om waterstof uit biomassa te produceren. Daarmee slaan ze twee vliegen in een klap: het is schoon en biomassa is een onuitputtelijke grondstof.

Het proces bestaat uit twee reacties. Ten eerste zetten warmteminnende micro-organismen koolhydraten om in waterstof, koolstofdioxide en zuren. Zij doen hun werk in water van zeventig graden en bij erg lage druk. Hierdoor verdampt de oplossing en kan men de gevormde waterstof continu afvoeren zodat het niet de activiteit van de micro-organismen remt. In een volgende reactor gebruiken andere bacteriën licht om het zuur uit de eerste reactor om te zetten naar H2 en CO2.

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’
LEES OOK

Een duik in het geheim achter vitaal ouder worden: ‘Je kunt veroudering afremmen’

Hoe kan het dat de ene mens kiplekker 90 jaar wordt, terwijl de andere struikelend van ziekte naar kwaal veel jonger overlijdt? Nemo-tentoonstelling L ...

Samen zorgen de beide stappen ervoor dat er alleen maar waterstof en koolstofdioxide overblijven van de toegevoerde koolhydraten. Nieuwe planten kunnen de CO2 gebruiken om van te groeien en zo is de cirkel rond.
De techniek kan zelfs echt goed zijn voor het milieu, doordat de CO2 in geconcentreerde vorm vrijkomt. Het is dan heel makkelijk op te vangen, samen te persen en op te slaan. Dat kan bijvoorbeeld goed in de lege gasbellen onder de Noordzee, waarmee het voor altijd uit het leefmilieu is. Toch een leuke bonus.

Frouke Pieters