Dorset (UK) – Een internationaal duikersteam ontdekt een door de zee verzwolgen mythische stad aan de Indiase zuidoostkust.


De Indiase mythe over de Zeven Pagoden krijgt gestalte. Duikers van een Engels en Indiaas onderzoeksteam hebben de ruïnes van het Atlantis van India, een gezonken stad aan de zuidoostkust van India, ontdekt.
Op 1 april van dit jaar deden duikers van de Indian National Institute of Oceanography en een wetenschappelijk expeditieteam uit Dorset in Engeland een verrassende ontdekking. Enkele kilometers uit de kust bij de Indiase plaats Mahabalipuram vonden zij onder water een ruïnecomplex. Het complex is enkele vierkante kilometers groot zodat het vijftigkoppige duikersteam in drie dagen slechts een klein deel van de ruïnes hebben bekeken. Tijdens het onderwateronderzoek ontdekten duikers structuren die waarschijnlijk door mensenhanden zijn gemaakt.
Aanleiding voor de onderwaterexpeditie was de mythe Mahabalipuram. Deze mythe was al eerder op schrift gesteld door de Engelse ontdekkingsreiziger John Goldingham die in 1798 de Zuid-Indiase kustplaats – toen door Indiase zeelieden de Zeven Pagoden genoemd – bezocht. De mythe spreekt over zes gezonken en één op de kust staande boeddhistische tempels. Eens heeft er, volgens de mythe, op deze plaats een stad gestaan die zo mooi was dat de goden jaloers werden en die wonderschone stad in één dag lieten zinken.

Frédérique Melman