Een molecuul in het gif van de Chinese duizendpoot werkt als pijnstiller. Het stofje is minstens zo effectief als morfine, zo melden Australische en Chinese onderzoekers. Ze publiceerden hun onderzoek deze week in PNAS.

De Chinese duizendpoot (Scolopendra subspinipes mutilans) Bron: Yasunori Koide
De Chinese duizendpoot (Scolopendra subspinipes mutilans)
Bron: Yasunori Koide

De onderzoekers haalden het pijnstillende molecuul uit het duizendpotengif en dienden het toe bij muizen. Vervolgens stelden ze de muizen bloot aan hitte en zuur. De muizen bleken hier net zo weinig van te voelen dan wanneer ze de sterke pijnstiller morfine kregen toegediend. In sommige gevallen stilde het duizendpotengif de pijn zelfs wat effectiever.

Geblokkeerde kanalen

Het molecuul uit het gif blokkeert het zogeheten Nav1.7-kanaal: een kanaal dat de elektrische signalen in zenuwcellen doorgeeft. Als het Nav1.7-kanaal is geblokkeerd, kan een pijnsignaal niet door je lijf naar je hersenen reizen. Het resultaat: je voelt geen pijn.

Op zoek naar de lachende koe: sensoren leren ons hoe we dieren gelukkiger kunnen maken
LEES OOK

Op zoek naar de lachende koe: sensoren leren ons hoe we dieren gelukkiger kunnen maken

De ene dag naar buiten mogen en de volgende dag niet? Daar houdt een koe niet van, zegt Hilde Aardema, dierenarts bij de facu ...

Het molecuul dat de onderzoekers in het gif vonden, Ssm6a genaamd, blokkeert het ‘pijnkanaal’ zonder dat het andere kanalen beïnvloedt die bijvoorbeeld de spierfunctie verzorgen. Zo stilt het middel pijn zonder ongewenste bijeffecten – iets dat veel andere pijnstillende middelen niet voor elkaar krijgen.

De onderzoekers hopen hun duizenpotengif-pijnstiller verder te ontwikkelen zodat ze bijvoorbeeld chronische pijn van menselijke patiënten kunnen verlichten. Maar voor het zover is, wil het team het middel nog beter doorgronden aan de hand van uitgebreidere dierproeven.