Paranal (CI) – In de nacht van zondag op maandag bewees de vierde VLT-telescoop in het Chileense Paranal dat hij goed functioneert


Vroeg in de avond, op 3 september, richtten ESO-astronomen de vierde VLT voor de eerste keer op het hemelruim. Vijftien jaar na de start van dit Very Large Telescope-project, verkregen ESO-astronomen met de vierde en laatste telescoop ‘First Light’, de eerste waarneming door het gevaarte. Vervolgens maakten ze foto’s van diverse astronomische objecten met de VLT-testcamera. Diezelfde camera is ook gebruikt voor de eerste opnamen met de drie andere telescopen, Antu (mei 1998), Kueyen (maart 1999 en Melipal (januari 2000). Die eerste opnamen bewijzen dat de telescoop, Yepun genaamd, naar behoren werkt, zowel wat betreft mechanica als de optische kwaliteit.

De vier VLT-telescopen in Chili, elk uitgerust met een 8,2m-spiegel, zijn nu klaar voor verdere integratie.
De directeur-generaal van de ESO, Catherine Cesarsky, feliciteerde in Paranal de ESO-staf met het prachtige resultaat. Een belangrijke fase van het VLT-project is nu afgerond. Ze was vooral onder de indruk van de goede optische kwaliteit die de eerste paar proefopnamen tonen. Tachtig procent van het licht is geconcentreerd binnen 0,22 boogseconde.
Uiteindelijk gingen vier teams van astronomen en ingenieurs aan de slag vanachter hun terminals, met elk team toegang tot een van de vier 8,2m-telescopen. De telescopen hebben samen een spiegeloppervlak van 210 vierkante meter. Midden 2001 volgt de volgende stap. Dan moeten twee van de vier telescopen via de VLT-interferometer samen een opname maken. Uiteindelijk vormen de vier telescopen samen via de interferometer een effectieve telescoop met een enorme gevoeligheid.

Erick Vermeulen